Апелот Ангел на папата Фрањо го повикува целиот свет да застане и да размисли

Денес сакаме да разговараме со вас за поттикнувањето на Папа Франческо на целиот свет, во кој ја подвлече важноста да се сака Бог и ближниот како принцип и основа. Тој рече дека не треба да се фокусираме на човечки стратегии или калкулации, туку на љубов.

понтиф

Да стави Бог во центарот тоа значи да му се поклониме и да се ослободиме од идолите кои нè робуваат. Папата се надеваше дека Црквата ќе стане една Обожавателна црква во секоја епархија, парохија и заедница. Само ставајќи го Бога на прво место, ќе бидеме очистени, преобразени и обновени со огнот на неговиот Дух.

Не можеш да го сакаш Бог без да се грижиш за својот ближен

Папата исто така подвлече дека автентичното религиозно искуство не може да биде глуво на плачот на светот. Не можеме да го сакаме Бога ако не се вклучиме во тоа грижа за другите. Секој облик на експлоатација или рамнодушност кон најслабите е сериозен грев што го уништува општеството. Како ученици на Исус треба да го ставиме Бог на прво место и им служи на сиромашните и слабите.

Ангелус

Папата зборуваше и за Синодот како разговор на Духот. Во светлината на ова искуство, тој изрази надеж за посинодална Црква и мисионер кој се поклонува на Бога и им служи на луѓето од нашето време, донесувајќи им ја радоста на Евангелието на сите.

Следно, тој го наведе примерот на Света Тереза ​​од Калкута, кој сакаше да биде само капка чиста вода во која може да свети Божјата љубов. Тој ги охрабри луѓето да одразуваат љубов на Бога во светот без да се чека другите да се преселат или светот да се промени.

Конечно, за време на Ангел Господов, Папата ги повика сите да продолжат молете се за мир во светот, особено за ситуацијата во Украина, Палестина и Израел и во различните места на конфликт. Тој повика да се запре војна и гарантира хуманитарна помош за Газа и ослободување на заложниците. Тој изјави дека војната е секогаш пораз и побара од сите да не се откажуваат од можноста за запирање на оружјето.