„Дали е вистина дека жена ми ме гледа од рајот? Дали нашите починати сакани можат да не видат од задгробниот живот?

Кога некој што го сакаме ќе почине, остануваме со празнина во душата и илјада прашања, на кои можеби никогаш нема да ги најдеме одговорите. Она што најчесто се прашуваме е дали нашата драга покојна чува над нас небото.

балони

Одговорот на ова прашање е содржан во вера и надеж да можеме еден ден повторно да ја видиме личноста што ни недостасува. Во зависност од културите и верувањата, одговорот може да се промени.

Некои велат дека нашите сакани нè гледаат од небото заштити не, охрабри нè и дајте ни поддршка во нашите тешкотии. Тие веруваат дека се способни да ги видат нашите постапки и емоции и дека можат да бидат извор на инспирација или водство за нашите животни избори. Се вели дека се способни за да комуницира со нас преку знаци, соништа или интуиции.

Други наместо тие не веруваат Нека нè гледаат нашите најблиски од небото. Тие веруваат дека по смртта, луѓето се целосно посебна од земното постоење и немаат можност да набљудуваат или да влијаат на нашите животи. Според оваа визија, смртта претставува дефинитивен крај на животот и нема континуитет на свеста или присуство надвор од оваа точка.

балон на топол воздух

Животот ни е даден за наше спасение

Мислењата на оваа тема може многу да се разликуваат во зависност од индивидуалните искуства, религиозните и културните верувања и личните толкувања. Кога зборуваме за задгробниот живот, сè останува обвиткан во мистерија а тоа не е познато. Документ за Божјото слово на Вториот ватикански собор, вели дека животот ни е даден «за нашето спасение», односно да ни покаже се што треба да знаеме за сериозно и суштински да го ориентираме нашето живот присутни во потрагата по идната среќа, а не да ги задоволиме нашите желби.

Затоа, да си поднесеме оставка никогаш да немаме одговор, но ја почитуваме мислата на сите и да се држиме ако сакаме до она што нè прави да се чувствуваме подобро, замислувајќи ги насмеаните и спокојни лица на саканите кои нè гледаат од рајот.