Сопружниците Мартин, родителите на Света Тереза ​​од Лисие, пример за вера, љубов и жртва

Луис и Зели Мартин тие се брачна двојка на француски ветерани, познати по тоа што се родители на Света Тереза ​​од Лизие. Нивната приказна е жив пример на вера, љубов и пожртвуваност.

Луис и Зели

Луис Мартин, роден на 22 август 1823 година во Бордо, по професија бил часовничар, додека Мари-Азели Герин, познат како Зели, бил креолец роден на 23 декември 1831 година во Аленсон. Тие се сретнаа во Аленсон во 1858 и се венчаа само три месеци подоцна.

Двојката имаше девет деца, но само пет преживеале до полнолетство, а најпозната е нивната ќерка Тереза. Луис и Зели беа љубовни и посветени родители, кои се обидуваа да ги едуцираат своите деца во вера и доблест. Иако нивниот живот се карактеризира со тешкотии и искушенија, тие успеаја да одржат силна духовност и длабока семејна врска.

Сопружниците Мартин, пример за љубов и вера во Бога

Семејството Мартин редовно присуствуваше на неделната миса и секогаш се молеше заедно. Луис и Зели ги научија своите деца за важноста на молитва и љубовта кон Бога.Тие беа познати и по својот дух на добротворни цели и им помагаа на другите, особено на сиромашните и сиромашните.

Семејството Мартин

Луис беше А часовник талентиран и успешен во својот бизнис. Зели, пак, се посвети на својата страст за модата со отворање на мал бизнис чипка бизнис.

За жал, нивната семејна радост беше засенета од бројни трагедии, вклучувајќи ја и смртта на три од нивните деца. И покрај сè, тие никогаш не попуштале на очај и тага, туку секогаш продолжувале да се надеваат на Бога.

Во 1877 година, на Зели ѝ бил дијагностициран а тежок рак на дојка и почина на само 46 години. И покрај болката, Луис остана доследен на својата посветеност да ја шири Божјата љубов низ целиот свет и продолжи да биде љубезен татко за своите деца.

во 1888 побарано да влезе во Кармел од Лисие како кармелит терциер, но неговото барање било одбиено. Тој умре во истата куќа каде што е роден на 29 јули 1894 година.

во 2008, беа блажен заедно како пар. Ова признание е доказ за нивната љубов и вера која продолжи да инспирира многу луѓе низ годините. Луис и Зели Мартин се пример за тоа како еден пар може да го трансформира својот секојдневен живот во духовен пат.