Зборовите на папата Франциско за неговото здравје ги загрижуваат верниците

Хорхе Марио Бергољо, стана Папа Франческо во 2013 година тој беше првиот Латиноамерикански папа во историјата на Католичката црква. Од почетокот на својот понтификат оставил трага со своето смирение и искрена грижа за луѓето. Тој избра да живее едноставно, откажувајќи се од различни симболи на луксуз поврзани со папската позиција. Тој, исто така, ја подвлече важноста на личниот однос со Бог и на верата што се практикува во секојдневниот живот.

Бергољо

Папата им го препушта говорот на гостите за време на средбата со европските рабини

Il 6 ноември, за време на аудиенција папата Франциско изговори зборови кои предизвикаа загриженост за неговата здравствена состојба.

За време на средбата со европски рабини, Папата изјави дека има здравствени проблеми и претпочита да ги остави присутните гости да го читаат говорот. Неговиот глас уморен и уморен тоа не навестуваше добро.

Папата

Зборовите изречени од понтифот имаат ги вознемири верниците и го привлече вниманието на медиумите. Неспорно е дека папата Франциско, кој ќе постигнена 87 години на 17 декември годинава имаше одредени здравствени проблеми. Поради волте минатата есен беше примен во поликлиниката Гемели во Рим. Првиот пат, а крајот на март, понтифот откри дека бил хоспитализиран поради тешка акутна пневмонија која ги зафатила долните бели дробови. Таму втор пат, во јуни беше опериран од абдоминална хернија.

Но, неговите здравствени проблеми датираат од минатото.Всушност, на многу млада возраст тој страдал од аинтервенција поради инфекција на белите дробови и подоцна, во 2013, често беше забележан како куца поради остеоартритис на коленото.

И покрај овие здравствени проблеми, Папата сакаше да присуствува Португалија за Светскиот ден на младите, во Монголија и Марсеј, соочени со многу тешки патувања. Дури и ако здравјето на Папата предизвикува загриженост, неговата сила на умот останува непроменета и ништо не го спречува да ги извршува своите должности и обврски.