Ѕвоната на Тореси ѕвонеа за да ја објават стигмата на Падре Пио

Денеска ќе ви ја раскажеме приказната за ѕвоната на Тореси Падер Пио. На овој светител му се припишуваат безброј исцеленија, способни да исцелуваат болни, да ги смируваат раните и маките на луѓето.

Ѕвона на Тореси

Францис тој е роден од сиромашно, но исполнето со вера семејство, кое секогаш се трудело да всади љубов кон Бог во своите деца.И Френсис не само што го следел водството на неговите родители, туку направил многу повеќе. Неговата мајка го опишала како а различно дете од другите, кои не одеа да играат, туку претпочитаа да излегуваат секоја вечер и секое утро црква да се моли.

Кога мајката го прави тоа поттикна тој да оди да си игра со другите деца, Франческо одговорил дека не му се допаѓа затоа што тие пцуеја.

отец Августин во дневник ги пријавил настаните на екстаза и настапи што Франческо веќе го имаше на нежната возраст од 5 години. Во 1903 Френсис станува Фра Пио. Неговиот живот го поминал читајќи молитви, подготвувајќи миса и славејќи Евхаристија. Во 1918, пред распетието Фра Пио ги доби најголемите подароци, на стигмата. Оттаму станал познат како светец.

фраер на Пјетралцина

Падре Пио и историјата на стигмата

Падре Пио му пишуваше на својот духовен водич, отец Бенедикт. Во писмото упатено до него тој раскажува како се случило неговото кроцифизија утрото на 20 септември. По празнувањето на миса тој бил изненаден од чудна и слатка личност сон. Сите негови сетила и неговото тело беа во состојба на неопислива тишина. Наоколу само тишина.

Одеднаш пред него се појави една личност со раце, стапала и страна кои капеа крв. На таа визија се чувствуваше како да умре. Кога ликот исчезнал, ги нашол рацете, стапалата и страните прободени и полни со крв. Исто така, на Cuore, од четврток навечер до сабота капе крв. Писмото го завршува со молитва Потпис да ги слушам неговите офкања Cuore и да ја повлече оваа операција од него.

Но, каква врска имаат тие со тоа? ѕвона на Падре Пио со сето ова? Едноставно, утрото кога се појавија стигмата, ѕвонеа камбаните за да им објават на верниците дека светиот фраер бил благословен од Господ. Оттогаш, толпа верници дојде до сенката на статуата на Падре Пио, во место на молитва и радост за да го слушнат ѕвонењето на ѕвоната.