Вонредна епизода што се случи во Каивано вели Дон Маурицио: „детето останува да размислува за Евхаристијата“

Денес сакаме да ви раскажеме за една епизода која сведочи за невиноста и чистото срце на децата. Во парохијата „Сан Паоло Апостоло“ во Каивано, Неапол, се случи несекојдневна епизода за време на неделната миса, во времето наЕвхаристија. Тоа го кажува свештеникот Дон Маурицио Патрисиело преку објава на својата Фејсбук страница.

Причест

Додека Дон Маурицио, служи како и обично, во моментот на Евхаристијата му приоѓа човек бебе да се причестат. И покрај неговата мала возраст, детето сака да учествува во овој важен момент. Свештеникот застанува и му го покажувапосветен домаќин.

Во тој момент тој е погоден од тоа јасен и длабок поглед кој се губи размислувајќи за Евхаристијата, како да го видел најубавото нешто на светот. Иако беше многу мал, не можеше да разбере што има пред него, беше воодушевен.

Очите му остануваат фиксна на тоа да набљудува што му покажува Дон Маурицио. Можеби на бебе не знае дека попот има многу домаќини и дека ништо не би сменило ако му даде. Сепак, тој разбира дека има нешто поголемо и во исто време од убава пред него.

бебе
кредит: фотографија: Фејсбук / Дон Маурицио Патрисиело

Восхитеноста на детето и неговиот поглед вперен во Евхаристијата

Дон Маурицио и детето остануваат во силенцио подолго време, додека верниците доаѓаат и остануваат фасцинирани да ги набљудуваат. Некој го фотографира овој уникатен момент. Иако многумина може да ја дефинираат фотографијата како интимна или лична, Дон Маурицио реши да ја сподели неговата страница на Фејсбук со сите нас.

Свештеникот во објавата завршува со молитва во која конечно го прашува Потпис невиниот поглед на децата. Ова е покана за секој од нас да има чисто срце и невин изглед како оној на децата, кои успеваат да останат маѓепсана соочени со нешто чиешто значење не можат ни да го разберат. Всушност, премногу често ни го одвлекува вниманието проблеми и мисли кои нè туркаат да не му ја даваме вистинската важност и вредност на она што треба да се смета, како што е моментот на Евхаристијата за време на миса.