Одговорот на Падре Пио на проститутка „Се молам за тебе со сето мое срце“

Денес сакаме да ви кажеме за една епизода што му се случи на Падре Пио во врска со преписката од некого светулка кој барал негова помош.

писмо

во 1962 година, отец Еузебио добил задача на англиски да одговара на писмата што стигнале до Падре Пио. Тој период се карактеризираше со масовен прилив на кореспонденција, со преку илјада писма што пристигнуваа неделно од целиот свет. Среде сите овие барања се појавија и ситуации бизарно и потресно.

Еден ден, едно писмо од Лондон го привлече вниманието Отец Еузебио. Напишано е од еден проститутка кој се нашол во исклучително тешка ситуација. Жената опишала како секоја вечер, веднаш во девет, ја влечеле на тротоарот за да си ја заврши работата. Се чувствуваше понижено и огорчено и реши да се обрати Падер Пио со надеж дека ќе добие помош.

Изненаден од барањето, отец Еузебио решил да му го претстави писмото на Падре Пио за да го добие неговото мислење. Отец Еузебио го прочитал целото писмо и потоа му објаснил на Падре Пио со какви потешкотии се соочува таа жена. Очекуваше одговор од осудени или згрозени, но наместо тоа, Падре Пио се покажа како навистина непредвидлив.

фраер на Пјетралцина

Падре Пио одговара на светулката и се моли за неа

Без двоумење, му рекол Падре Пио на Падре Еузебио одговори на жената дека би имал се молеше за неа со цело срце. Овој одговор го вознемири отец Еузебио, кој се обиде подобро да ја објасни ситуацијата и очајот на таа жена. Сепак, Падре Пио беше непопустлив во својата одлука: тој едноставно сакаше жената да знае дека ќе се моли за неа, без размислувања или пресуди.

Поминало времето и кога отец Еузебио помислил дека ја заборавил таа ситуација, добил ново писмо од Лондонска проститутка. Содржината на тоа писмо го остави без зборови: жената му се заблагодари на Падре Пио за неговиот одговор и објави дека, откако го добила тоа писмо, повеќе не се спушташе секоја вечер на тротоарот. Таа конечно успеа да се ослободиме од таа угнетувачка ситуација.

Возбуден од веста, тој веднаш истрча до Падре Пио да го пријави позитивниот исход на ситуацијата. Одговорот на Падре Пио беше само благодарност до Бога. Уште еднаш, Падре Пио покажа дека неговата интуиција и неговата вера се водени од супериорна сила.