Падре Паолино фраерот кој го донесе Падре Пио во Сан Џовани Ротондо

За време на период на болест, Падре Пио бил затворен во кревет. Неговиот претпоставен, отец Паолино таа често го посетувала и една вечер му рекла да го повика својот Ангел чувар ако му треба помош во текот на ноќта. Падре Пио го прифати барањето. Па отиде да спие. На полноќ почувствувал силен потрес на креветот.

Фријар

Во полузаспана состојба, мислел дека наангел чувар на Падре Пио го будеше бидејќи на Свева и требаше но таму замор беше премногу и тој повторно заспа во длабок сон. Следното утро, тој отиде кај Падре Пио и му ја кажа епизодата, изразувајќи каење затоа што не отишол кај него и го замолил да му каже на Ангелот чувар следниот пат да го потресе посилно.

Втората вечер Ангелот чувар повторно се врати и се стресе креветот насилно на отец Паолино. И овој пат не можеше целосно да се разбуди и повторно заспа. Следното утро, уште повеќе ужаснат, му се претставил на Падре Пио и му рекол дека Ангелот чувар не смее да биде љубезен кон него, инаку нема да има смисла да дојде да го разбуди. Потоа побарал следниот пат да го потресат уште посилно.

Падер Пио

Ангелот чувар успева да го разбуди отец Паолино

Третата ноќ, Ангелот чувар се врати да го разбуди отец Паолино и конечно го стори тоа на таков начин што беше принуден да скокаат од кревет и да стигне до Падре Пио. Кога дошла до него, го прашала што му треба. Падре Пио одговори дека е целосно испотени и побарал помош да се промени, бидејќи самиот не можел да го стори тоа.

Конечно, отец Паолино можеше помогнете му на Падре Пио и се чувствуваше среќен што овојпат заморот не го надвладеа неговиот волја да му помогне. Оваа приказна ни го покажуваемпатија и посветеност на отец Паолино кон Светителот и покрај неговиот умор и длабок сон. Тоа го покажува и длабокото понизност на Падре Пио во барањето помош и на желба на Паолино да одговори на ова барање.