Падре Пио, болеста на д-р Скарпаро и неговото чудесно закрепнување

Доктор Антонио Скарпаро тој беше човек кој ја извршуваше својата работа во Салицола, провинцијата Верона. Во 1960 година почнал да покажува симптоми на нарушување во пределот на препоните. Следниот декември тој одлучува да подлежи на темелен клинички преглед. Биопсијата покажа дека боледува од семином на тестисите.

Падер Пио

Пациентот дојде акции веднаш и хистолошкиот преглед ја потврди несреќната дијагноза. Еден пријател на докторот, кој го познавал Падре Пио, отишол кај него да му каже што се случило. Откако ја дознал дијагнозата, светецот му кажува да го следи д-р Скарпаро упатствата на лекарите.

Откако ја напушти болницата, самиот Антонио оди да го посети фраерот на Пјетралчина, придружуван од неговиот брат Џовани. Јован го моли светителот да се грижи за неговиот брат, а тој одговара со а необично и приврзано намигнување.

за една година се чини дека се е решено, но во јануари 1962 г ново заболување го турка пациентот да се подложи на радиолошки преглед. Дијагнозата е пулмонални метастази од карцином на тестисите. Лекарите го информираат пациентот дека им останува максимумот три месеци. Падре Пио, кога дознал за ситуацијата, едноставно одговорил да побара третман.

светецот

Чудесното исцелување на д-р Скарпаро

Докторот Антонио и неговиот брат Џовани повторно одат кај Падре Пио, носејќи го радиографија да бидат благословени. Во таа прилика Антонио очајно го моли да го добие грација да оздрави оти има три ќерки. Падре Пио одговори дека му е жал, без да каже друг збор.

Антонио се врати дома, но Џовани остана близок со Падре Пио и еден ден го потсети дека лекарите рекле дека неговиот брат има само три месеци живот. Падре Пио го увери дека тоа е она што го кажале и дека тоа му треба тоа беше вера.

Во меѓувреме, во Падова, додека доктор Скарпаро, кој сега умира, беше на други третмани радиографија, професорот Бономини покажа зачуден израз. Секоја трага од зло беше исчезна. Затоа Џовани Скарпаро отиде во Сан Џовани Ротондо да му се заблагодари Падер Пио, кој му одговорил за да му се заблагодари на Потпис. И покрај дијагнозата на неплодност, кај 1964 Докторот Антонио Скарпаро го крсти и своето четврто дете.