Падре Пио го повикал мајорот Тесео Исани да избега и на тој начин му го спасил животот

Il мајор Тезеј Исани, офицер на италијанската армија, бил стациониран во Верона за време на Втората светска војна. Воден од длабокото чувство за хуманост, тој решил да скрие американски војник во својата куќа, обидувајќи се да го спаси од Германците кои вршеле рации. Оваа акција на храброст и солидарност го чинеше затвор кога беше откриен. Бил суден и осуден на смрт. Датумот на извршување беше одреден на 13 декември 1943 година.

војна

„Бегај, бегај“

На судбинскиот ден, мајорот Исани седеше на масата и размислуваше за својата претстојна пропаст. Во тој момент слушна глас како му шепоти “Бегство! Бегство!“. На почетокот мајорот мислеше дека полудел. Но гласот продолжи да одговара, инсистирајќи да побегне. Исани се запрашал дали на опасност го предупредува неговиот одамна починат татко. Гласот стануваше се погласен и погласен додека мајорот не реши да го праша чуварот дали може УСЦИР да се навлезе малку на свеж воздух.

есерцито

La одговор на чуварот го изненади. Без двоумење, му дозволи да ја напушти собата. Откако излезе, мајорот тргна со решителен чекор и се оддалечи од зградата каде што беше затворен. Дежурниот чувар му се јавил заканувајќи се дека ќе пука ако не застане, но мајорот продолжи да продолжи без одлагање. Чуварот не пукал, а Исани продолжила да бега меѓу зградите, на крајот да се почувствува себеси безбедно и бесплатно.

фраер на Пјетралцина

Многу години подоцна, мајорот Тесео Исани бил во Бари кога слушнал за славните Падер Пио од Сан Џовани Ротондо. Поттикнат од љубопитноста и желбата да му се заблагодари на некого што му го спасил животот, отишол во малото гратче. Штом пристигна, му се претстави на Падре Пио, кој го пречека со а насмевка љубовен. За време на исповедта, додека Исани сакаше да ја напушти исповедничката, Падре Пио одеднаш му рече:Бегство! Бегство!".

Мајорот се сврте кон свештеникот со зачуденост насликана на лицето, препознавајќи го неговиот глас во тие зборови му го спаси животот Пред години.