Падре Пио и долгите борби против ѓаволот

Падре Пио е универзално познат по неговите борби против демон за време на неговиот земен живот. Роден во 1887 во Италија го посветил својот живот на молитва, покајание и помагање на сиромашните. Уште од младоста покажувал интензивен духовен живот и длабока љубов кон Бога, но пред се во борбата против злобниот Падре Пио ја покажал својата извонредна внатрешна сила.

Падер Пио

За време на својот живот, светецот експериментирал духовни напади и искушенија од страна на злобниот. Се вели дека ѓаволот го мачел, обидувајќи се да го обесхрабри или да ја дискредитира неговата работа. Сепак, Падре Пио никогаш не дозволил да биде заплашен и напротив, ги искористил овие напади како можност да ја зајакне својата вера и неговата посветеност на Бога.

Отец Паолино слуша удар што му го замрзнува срцето

Многу често тој беше повикан назад од другите капучини преку дезвуците што доаѓаше од неговата соба, толку многу што постарите фраери решија да проверат. Чуварот на манастирот Отец Паолино од Касакаленда, вели дека една вечер отишол во собата на Падре Пио и му рекол дека ќе остане со него до вечера за да види дали ѓаволот има храброст да се покаже.

Сатаната

И покрај тоа што Падре Пио му кажа не би препорачал, сепак одлучи да остане. Ѓаволот не се претстави, како да сакаше јасно да каже дека има само една незавршена работа Падер Пио. Како доказ за овој факт, штом фраерот да тој се оддалечи од собата слушнал а неверојатно прскање поради што срцето му прескокнало. Тој истрча назад во собата на фраерот од Пјетралцина и го најде многу бледо и облеано во пот. Беше очигледно дека ѓаволот дошол да го посети.

За жал, во манастирот имаше многу луѓе не му верувај а ѓаволот не направи ништо друго освен да го подгрева овој скептицизам со тоа што секогаш го посетуваше во неговата ќелија кога беше сам.