Падре Пио му зборува на Саверио Капезуто, кој сега станал глув на левото уво: „Веќе добивте благодат“

Денес Џовани Сиена, по потекло од Сан Џовани Ротондо, сака да го сподели своето искуство во врска со чудата на Падре Пио. Еден ден, додека бил на плоштадот во црквата, сретнал еден млад човек по име Саверио Капезуто, од Бари.Џовани го праша зошто е таму, до Падре Пио. Саверио ентузијастички одговорил дека е таму затоа што Падре Пио го излекувал. Џовани бил љубопитен и прашал дали е тоа чудо, а Ксавиер му потврдил.

Падер Пио

Тој рече дека еден ден претрпел силни болки во неговителевото уво, толку многу што повеќе не ги слушам звуците. Лекарот му дијагностицирал едно мастоидитис, нагласувајќи го ризикот од развој на менингитис. Беше потребна итна операција. Втор специјалист ја потврди дијагнозата. Саверио бил преплашен дека мора да оди на операција.

Саверио Капезуто и фотографијата на Падре Пио

Тогаш еден семеен пријател го советувал да примени фотографија на Падре Пио до заболеното уво. Истата вечер, Саверио ја снимил фотографијата и ја нанел на увото со марамче. Следниот ден, во брзање да оди на работа, тој не сфати што е фотографијата падне заедно со марамчето. За време на ручекот сфатил дека цело утро не почувствувал болка во увото. Притискајќи го местото кое обично го боли, сфатил дека болката исчезнала. Во тој момент излезе од увото гној врел како масло.

фраер на Пјетралцина

Саверио продолжи да вели дека кога отишол кај специјалист потврдил дека повеќе нема ништо, тоа било исцели. Докторот бил недоверлив и Саверио му признал дека му се обратил на Падре Пио.

Така Џовани го прашал дали е сега таму за да му се заблагодари на Падре Пио, но тој одговорил дека сè уште му треба доказ. Ќе му го кажеше тоа на Падре Пио тој сè уште беше болен, и сакаше лично од него да слушне дека е излечен.

Клекнувајќи пред Падре Пио, за време на исповедта, Саверио му рекол на Падре Пио дека се уште е болен и дека бил посетен од двајца специјалисти кој му кажал дека мора да оперира поради мастоидитис. Падре Пио се насмевна, го потапка по образот и му рече да оди кај него благодарам Богородица, како што е грација веќе го имаше примено.

На овие зборови Саверио стана Блед како партал, се потпре на рамото на Отецот и се расплака грчевити. Младиот човек му се заблагодарил на светителот и си заминал. Во следните месеци Џовани Сиена често се среќаваше со Саверио и секој пат тој со истата емоција и ентузијазам му потврдуваше дека се чувствуваат добро.