Падре Пио ја спасува Амалија Абреш од рак на матката во поодмината бременост

Докторот Бил Кариган, беше професор по психологија на Католичкиот универзитет на Америка во Вашингтон, пред да биде именуван за директор на Јадранскиот оддел на Американскиот Црвен крст.

војна

На крајот наl 1943, беше испратен до Облик, град претворен во урнатини поради војната. Штом пристигна, слушна за Падер Пио, познат свештеник многу сакан од католиците. Бидејќи бил побожен католик, тој решил да организира богови патувања за војниците кој сакаше да го посети фраерот на Пјетралчина.

На своето прво патување, Кариган донесе со себе 20 XNUMX војници и стигна до Сан Џовани Ротондо во студен зимски ден, полн со снег. Кога влегле во црквата, мисата веќе била започната. Кариган остана многу импресиониран и трогнат од она што го виде.

Доктор

Тој беше убеден дека Падре Пио му зборува директно Дио. По мисата, човекот разговарал со Падре Пио преведувач и дознал дека тој и неговата група биле првите американски војници со кои се сретнал фраерот од Пјетралцина за време на војната. Меѓу толкувачите имаше отец Августин, низок, дебел човек, со долга брада поради која личи на Дедо Мраз.

Падре Пио ја спасува Амалија Абреш

За време на еден од многуте разговори што ги имаше со Падре Пио, Кариган разговараше со Падре Пио„лицемерие, зло што го погоди тоа време. Д-р Бил раскажа и анегдота за една дама по име Амалија Абреш. Амалија боледувала од а рак на матката во поодмината фаза од бременоста.

 Падре Пио му се јави на Бил Кариган и му кажа дека ако Амалија не може да стигне тамуБолница во Анкона, би го загубил животот. Човекот се спротивставил, велејќи дека патиштата се уништени и дека се уште има борби низ градот. Падре Пио одговори велејќи да земе аармиска брза помош. Лекарот одговорил дека возилата на брза помош не можат да се користат за цивилни цели.

Падер Пио

Но, Падре Пио инсистираше, велејќи му дека ако не го направеше тоа жената ќе умреше. Докторот потоа го донел барање до неговиот претпоставен и изненадувачки, му било кажано дека може да добие брза помош. Потоа истрчал до Сан Џовани Ротондо, ја натоварил Амалија во амбулантата и ја однел во болницата во Анкона, каде беше успешно третирана.