Папата Франциско ги повикува верниците да ја претворат надежта во гестови на љубов

Во својата порака за постот, Папа Франческо ги повикува верниците да ја претворат надежта во гестови на љубов, заедно со молитвата и литургискиот и светотаинскиот живот. Ја истакнува важноста на светите тајни на помирувањето и Евхаристијата, кои се во срцето на нашиот процес на преобраќање. Добивајќи го Божјото простување, и ние стануваме ширители на прошката, преку способноста да водиме внимателен дијалог и однесување кое ги утешува оние кои се повредени.

Папа Франческо

За време на Пост, папата Фрањо не поттикнува да ги користиме зборовите за да се поттикне, ги утешува, зајакнува и стимулира другите, наместо да ги понижува, тагува, иритира или презира. Понекогаш, за да дадеш надеж, само треба да бидеш човек љубезен кои се грижат за другите, оставајќи ги настрана личните грижи и итност да обрнат внимание и подари насмевка, збор на стимул или простор за слушање.

Надежта која не разочарува

Сведоштво за надеж е пријавено од кардиналот Спидлик за време на конференцијата на тема „Надеж што не разочарува“. Тој ја раскажува приказната приказна за калуѓерка кој лекувал многу болен пациент од рак. Иако пациентот изјавил дека Бог не постоел, бидејќи да беше така немаше да биде во тие услови, калуѓерката продолжи молчејќи да се однесува со неа.

молитва

Еден ден, пациентот одеднаш изјавил дека Бог мора да постои. Калуѓерката ја прашала како дошла до овој заклучок, а болната жена тоа му одговорила добро тоа што и беше направено не можеше да се изгуби. Оваа изјава нагласува дека секое вистинско добро што го правиме го има вечна вредност и тоа е предмет на христијанската надеж. Евхаристиската жртва, каде што го принесуваме својот живот како леб на олтарот и ја добиваме истата награда, го симболизира нашето воскресение заедно со Христос. Дури и малите нешта од секој ден можат да станат голем во вечноста.

Cuore

Папата не потсетува и на придонесот на Света Тереза ​​од Лисиекс, кој откри дека единственото вистинско добро е љубовта и дека тоа може да се реализира во малите нешта од секојдневниот живот. Овие мали постапки имаат вечна вредност и се надеж и за нас.