Рајската Мадона е истото чудо кое се повторува на различни места

3-ти ноември е посебен ден за верниците од Мазара дел Вало, бидејќи Мадона од Рајот прави чудо пред очите на своите приврзаници. По таа епизода, светиот лик беше пренесен од епархијата во Соборниот храм, на свечен настан кој привлече голем број луѓе.

Мадона

Богородица ја манифестира својата божествена моќ со движење на очите на неверојатни начини. Таму ги спушта и подига, понекогаш ги ротира десно или лево, додека друг пат ги ротира фиксни интензивно врз верниците собрани во молитва, затворајќи ги и повторно отворајќи ги. Ова чудо се случува не само во колеџ во Сан Карло, но и во манастирите на Санта Катерина, Санта Венеранда и Сан Микеле. На луѓе може да биде сведок на ова чудо непрекинато 24 часа.

10 декември 1797 започнува епархискиот процес за проверка и официјализирање на автентичноста на чудото, кој завршува во јуни следната година. Конечно, на Поглавје на Ватикан одлучува Светиот лик да го круниса на 10 април 1803, што ќе се одржи во Мазара на 10 јули истата година.

алтаре

Движењето на очите на Мадона се повторува Октомври 20 1807, сведок од Џузепе Марија Томази, еден од принцовите на Лампедуза. Подоцна се јавува во Светилиштето во 1810 а потоа и во многу други прилики. Последното од овие чуда се случува во 1981 во Соборниот храм, иако не беше официјално признат. Денес е Рајската Мадона Покровител на Епархијата и ко-покровител на градот Мазара дел Вало.

Молитва на Пресвета Богородица Рајска

О, Мадона Рајска, наш водич и заштитничка, ти ја упатуваме оваа молитва, за да се застапуваш за нас пред Бога.

Ти, која си љубезна мајка и давател на благодати, добредојде ги нашите молби и посредувај се за нашите потреби. Ве молиме да го заштитите нашиот град Мазара дел Вало и неговите жители. Нека владее мирот, љубовта и правдата меѓу нас.

Дајте ни ја благодатта на автентичен христијански живот, во кој знаеме да сакаме и да простуваме, да служиме и да споделуваме со другите. Рајска Мадона, наша утешителка и помошничка, погледни нè со мајчинско око и дај ни го твојот благослов.

Ви ги доверуваме радостите и надежите, страдањата и тешкотиите на нашите животи. Свесни сме дека само со ваша помош можеме да ја надминеме секоја пречка и тешкотија. Помогни ни да живееме со вера и надеж, со љубов и смирение, за да можеме да заслужиме да стигнеме во Рајот што го ветил Бог.

Рајска Мадона, биди ни мајка и водилка, за да те следиме и да те фалиме засекогаш. Ве молиме да ја послушате нашата молба и да ја донесете до Бог Отецот, во единството на Светиот Дух, за да може да се одговори според неговата волја.

Амин.