Светата Богородица на снегот чудесно повторно излегла од морето во Торе Анунзијата

На 5-ти август, некои рибари ја пронајдоа сликата на Богородица на снегот. Токму на денот на откритието во Торе Анунзијата е основан фестивалот во негова чест. На денот на откривањето, рибарите биле воодушевени од убавината на таа мала биста во грчки стил, на која е прикажана Марија со бебето Исус во нејзините раце.

Марија

По нејзиното откривање, сликата била однесена во црквата„Анунзијата и го добила името Мадона дела Неве за да се потсети на снегот што падна во Рим на 5-ти август.

Сликата е скриена долго време, за да се заштити од пиратски напади. Потоа таа е префрлена во Базилика на Богородица на снеговите посветен на неа. Во 1794 il Везувио еруптира но за среќа лавата не може да стигне до Торе Анунзијата. Исплашените граѓани одлучуваат да ја носат Мадона во процесија 3 дена за да и се заблагодарат за чудото.

Одеднаш, сепак, Аексплозија предизвикува да се скрши стаклото од светилиштето што го држи и присутните верници да го видат Неговиот поглед свртете се кон бебето Исус во неговите раце. Присутните верници извикуваа на чудото бидејќи наеднаш ерупцијата престана, но погледот на Мадона остана фиксиран на нејзиното дете.

партија

во 1822 вулканот се буди и граѓаните уште еднаш бараат заштита од Мадона Деле Неви. Преплашените луѓе итаат на нозе на Марија и набрзина организираат поворка. И овој пат А сонце се спушта на лицето на Марија и ерупцијата завршува.

Торе Анунзијата исто така овојпат е безбеден благодарение на неговите заштитник кој се чини дека секогаш бдее над градот и неговите жители.

Молитва на Пресвета Богородица на снегот

О Пресвета Дева на снегот, вие која сте Богородица и Богородица на Црквата, свртете го својот поглед на добрина кон нас и помогни ни како ваши деца кои самиот Исус ви ги доверил.

Ве молиме, затоа, да не поддржите во сведочењето на верата, да не поттикнете во сигурната надеж за верноста на Севишниот, да му го понудите на вашиот син нашата молитва.

Ве молам шоу, Мајко на милосрдието, за секој човек кој верува, се надева и љуби. Нека сите се чувствуваат блиски со вас и преку вас да дојдат до познанието на вистината, која е Христос Спасителот, во кого животот и човечката историја наоѓаат смисла. Сесрдно те повикуваме и те молиме: Света Марија Снежна, моли за нас! Амин.