Света Маргарет Марија Алакок и посветеност на Светото Срце Исусово

Санта Маргарита Марија Алакок била католичка францисканска калуѓерка од 22 век. Родена на 1647 јули XNUMX година во Бургундија, Франција, во семејство на побожни земјоделци, Маргарет покажа длабока религиозна посветеност уште од млада возраст.

светото срце на Исус

Уште како дете таа ќе мора да надмине неколку пречки диктирани од нејзиното семејство кои биле против нејзината желба да се искачи на високо ниво. калуѓерка. Конечно на возраст од 24 години успева да влезередот на посетата, во манастирот Парај, каде што ќе живее до својата смрт.

За време на престојот во манастирот, младата калуѓерка била протагонистка на неколку мистични искуства. Во 1673, рече дека добил еден визија на Исус, кој ѝ го покажа своето Свето срце, опкружено со круна од трње и пламен на божествената љубов.

Во оваа визија, Исус ја замолил Маргарет дифондери посветеност на неговото Свето срце и да воспостави а партија во негова чест. Маргарет ги послуша овие барања и го посвети остатокот од својот живот на промовирање на посветеноста на Светото Срце на Исус.

Дедо Мраз

За време на неговата служба се соочил со многу тешкотии и препреки. Таа беше критикувана и прогонувана од некои членови на свештенството, кои не веруваа во нејзините мистични искуства. Дури и нејзините сестри ја понижуваат и ужаснуваат, верувајќи дека е луда. Само неговиот духовен отец Клод де ла Колумбиер, и верува и и помага.

Света Маргарет ги шири Исусовите ветувања

Исус исто така ги прави ветување велејќи ѝ дека сите оние кои во првите петок од месецот девет последователни месеци одат на миса во Божјата благодат и ќе се причестат, ќе го имаат дарот конечно покајание. Овие луѓе ќе умрат во неговата благодат, ќе ги примат светите тајни и ќе најдат безбеден азил во твоето срце.

Маргерита станува портпарол на барањата на Господ и апелира до Кралот Луј XIV за тој да ја посвети Франција на Светото срце, но неговото прашање останува нечуено.

Света Маргарет почина на 17 октомври 1690 година на годишна возраст 43 години стар. Таа беше прогласена за блажена и прогласена за светица во 1920 година од папата Бенедикт XV. Неговиот богослужба се проширил дури по неговата смрт, благодарение на Клод де ла Колумбиер.