Света Силвија, мајка на светиот папа

Во оваа статија сакаме да ви кажеме за Света Силвија, жената која ја родила, папата Григориј Велики. Роден е околу годината 520 во Сардинија и припаѓал на благородничко римско семејство. За време на нејзиниот живот, Силвија стана сопруга на благородник по име Гордијано. Двојката имаше две деца, од кои едното стана папа.

жена

Света Силвија им пренела на своите деца голема љубов кон Бога.Григориј бил маѓепсана од вредности на неговата мајка и неговата вера во Бога.Беше фасциниран од нејзиното учење за христијанството и љубовта кон ближниот. Оваа длабока мајчинска љубов го преобразила во а сочувствителен човек и алтруистички.

После смртта на Гордијан, Силвија реши да живее целосно живот посветен на Бога и се повлекол во манастир, станувајќи калуѓерка. Таа продолжи да се посветува на молитвата и духовната пракса, станувајќи сè поблиска со Дио и по негова волја. Остатокот од животот го помина служејќи му на Бога и на Црквата со смирение и посветеност.

Григориј Велики

Санта Силвија тој умре околу годината 592, по долг живот на светост и посветеност и откако го видел синот избран во папството. Неговиот спомен се слави и денес од страна на Црквата на неговиот празник, кој се паѓа 3 ноември. Многу верни се обраќаат кон неа во молитва за да добијат благодат и посредници.

Понтификат на папата Григориј

Понтификатот на Григориј Велики се карактеризира со длабоки реформи во Црквата и силна посветеност на преобраќањето на паганите во рамките на Империјата. Организирал мисии и испраќал мисионери низ Европа да го шират христијанството на варварските територии.

Григориј исто така беше одличен литургиски реформатор. За време на неговото папство, тој помогна да се воспостави нов музички систем за Црквата наречен „Грегоријанско пеење“, кој и денес се користи во литургиските служби. Понатаму, тој работеше да обезбеди заштита ипомош за најсиромашните и на најпотребните,