Украина: уништена од војна, но нејзиниот народ продолжува да му се моли на Бога.

Украина продолжува да се моли

И покрај стравот, украинскиот народ во своите срца го има мирот што го носи Исусовата порака. Украина дава отпор.

За Украина се уште нема мир. Нација разурната од војна, неправедно нападната, а народот подложен на секакви страдања. Сирените на алармите за воздушни напади продолжуваат да се огласуваат во секој час од денот или ноќта, преплашувајќи ги незаштитените жители на големите градови и малите села.

Украина повеќе не е безбедна. Нема места каде што можете да се засолните, нема улици или плоштади каде што можете да застанете на мир. Животот стана вистински пекол, војниците заминаа на фронтот, жените кои не знаат како да ги хранат своите деца, студот го фаќа во неговиот стисок, со оглед на недостатокот на греење.

Сето ова води до една мисла. Зошто толку многу граѓани на Украина му пеат пофалба на Бога наместо да размислуваат за опстанок? На фотографиите и на вестите, честопати се појавуваат слики од луѓе собрани на плоштади или под тунели на метрото, со скрстени раце за да се молат. Оваа работа ги тера сите оние кои не се доверуваат на божествената милост да размислуваат во животот. Како е можно да се размислува за молитва кога треба да се совлада стравот?

Молете се за војна во Украина

Бомбите паѓаат од небото и ги растргнуваат зградите предизвикувајќи невини жртви, гладот ​​го фаќа стомакот, а студот ги замрзнува коските. Сепак, многу Украинци клекнуваат и ги свиткуваат рацете во молитва, други го покажуваат своето распетие со достоинство и почит.

Украина плаче горчливи солзи. Украина е земја силувана до срж. Сепак, постои внатрешен мир што само Бог може да го даде. Самиот Исус, како што е напишано во Божјото слово, „не поттикнува да го земеме предвид неговото присуство во христијанскиот живот“, неопходно за да се надминат сите искушенија, дури и најтешките. Тој самиот нè поттикнува на молитва како оружје што треба да се користи против сите неволји.

Молитвата е моќна алатка со која се води секоја битка во животот. Бог ни дал голема алатка за вера. Тој ги повикува сите што сакаат помош да се молат:

Земете... мечот на Духот, кој е збор Божји; молете се во секое време. (Ефесјаните 6:17-18).

Украина, сè уште измачувана од војна, дава отпор, држејќи силно оружје: она на Светиот Дух.

Дури и Исус се борел против сатаната користејќи го оружјето за молитва. Сите да се молиме оваа војна да заврши што побрзо. Да се ​​молиме заедно со украинскиот народ: Пофалба ти Христе победник на сите битки.

Поврзани статии