Чудото од кое Мајка Тереза ​​стана светица: лечи жена со многу болен тумор во стомакот

Денес сакаме да разговараме со вас за светица која го посветила својот живот за да им служи на најсиромашните, Мајка Тереза на Калкута, а особено сакаме да ви ја раскажеме приказната за првото препознаено чудо што ѝ се припишува.

Дедо Мраз

Мајка Тереза ​​од Калкута, родена на 26 август 1910 година во Скопје, во Северна Македонија, беше албанска католичка калуѓерка. Таа беше сакана и восхитувана личност ширум светот поради нејзината извонредна хуманитарна работа, особено во поддршката на сиромашните и болните луѓе.

во 1928, на 18-годишна возраст решила да влезе во манастирот на сестрите Лорето во Даблин, Ирска, земајќи го иметоСестра Тереза. По краток период на обука во Даблин, тој се преселил во Индија во 1929 година и ги поминал следните неколку години тука. 17 години стар.

Сепак, нејзината желба да направи нешто повеќе за оние на кои им е најпотребна ја натера да го напушти манастирот 1946 и целосно да се посвети на службата на напуштените, смртно болните и сиромашните. Тој го основал„Орден на мисионерите на милосрдието во 1950 година, која набрзо се прошири низ светот за да обезбеди грижа и љубов на оние на кои им е најпотребна.

Меѓу чудата кои ѝ се препознаени, има и едно што го поттикналопроцес на беатификација и канонизација.

мисионер

Мајка Тереза ​​и исцелувањето на Моника Бесра

Ова чудо се случи во 1998по неговата смрт. Моника Бесра, сиромашна, неписмена жена од село во Индија, се борела со тумор во стомакот кој и предизвикувал интензивни болки. И покрај медицинските третмани, неговата состојба се влошуваше и изгледаше како да нема надеж.

Еден ден, таму сестра на манастирот на Мајка Тереза и донел а медалјон на Мајка Тереза ​​и ѝ предложи на Моника да го нанесе на стомакот и да се моли за нејзино посредување. Моника послуша и почна интензивно да се моли за да се лекува. Следниот ден се разбуди без никаква болка а кога лекарите ја прегледале веќе не откриле знаци на рак.

Чудото на Моника Бесра беше подложено на атемелна истрага од страна на Католичката црква, која имала задача да ја потврди нејзината автентичност. После ригорозен процес се случи чудото признати како автентични од страна на Конгрегација за причините на светците во 2002 г.

Ова сведоштво за неочекувано и ненадејно заздравување се припишува на посредувањето на Мајка Тереза значеше негово беатификација во 2003 година. Тоа беше и првиот чекор што го отвори патот за канонизација на Мајка Тереза, што се случи во 2016 година.