Возачот на автобусот од Монте Сант Анџело признал, а Падре Пио му рекол: „Здраво Марија вреди повеќе од патување, синко“.

Во 1926 година, А аутиста доаѓајќи од С. Северо, место во провинцијата Фоџа, тој имаше можност да донесе некои аџии до Монте С.lo, свето место каде Свети Архангел Михаил со векови се почитува во пештера претворена во светилиште.

autobus

Овој возач, духовен син на Падер Пио, одлучи да присуствува на миса со аџиите пред да излезе на улиците на градот. За време на неговото талкање, наишол на фабрика која произведувала богови кроканти и решил да нарача одредено количество подоцна да им го подели на аџиите.

Но, кога тој отиде за соберете ја вашата нарачка, сфатил дека му подготвиле само половина. Оваа непријатност многу го налути и бесен си замина избега од богохулење.

Потоа, тој стигнал до аџиите и ги натерал да се качат во автобусот за да ги води до С. Џовани Ротондо, каде што би имале можност да му се исповеда на Падре Пио. Откако аџиите ги завршија своите исповеди, Падре Пио се сврте кон возачот и го праша дали и тој би сакал да добие благослов.

Падер Пио

Возачот признава пред Падре Пио

Возачот одговорил дека нема потреба да признава, бидејќи се чувствува мирно со себе. Но, Падре Пио инсистираше и го убедил да признае. Кога светецот го прашал што направил, возачот одговорил дека присуствувал на миса со аџиите и подоцна купил неколку молитвени картички како сувенири.

Падре Пио тогаш изјави дека не биле таму мали слики да го натера да пцуе, туку попрво она што го јадеше. Во тој момент возачот се сетил на богохулење лансиран пред фабриката за крцкави. Падре Пио продолжил да го охрабрува велејќи му дека и тој го малтретирал А картер кој не ја задржал десната рака. Ова, всушност, беше вистина.

Во тој момент, возачот сфатил дека Падре Пио тргнал по него и го набљудувал дури оддалеку. Тој беше сведок на неговите постапки и сега го поттикна да ја очисти својата душа, за да може да живее во мир со Бога. трогнат и благодарен, го следеше советот наПадре Пио и тој се исповеда, обидувајќи се да го очисти својот дух и да најде внатрешен мир.