Може ли да ја чувам пепелта на починатиот дома? Што вели црквата за ова? Еве го одговорот

Денеска ќе се осврнеме на една многу дискутирана и деликатна тема: за што мисли црквата пепел од мртвите и дали е подобро да ги чувате дома или да ги фрлите во море. Тешко е да се очекува консензус на Црквата за практиката што таа ја смета, во најмала рака, несоодветна.

урна

La Католичка црква отсекогаш поучувал дека човечкото тело, создадено по образ и подобие Божјо, е достојно почит и честдури и по смртта.

До 1963, Католичката црква го забрани кремирањето на телата, сметајќи дека е спротивно на основната настава на воскресение на мртвите. Меѓутоа, на Совет на Ватикан II го препозна кремирањето како практика прифатливо, се додека тоа не беше мотивирано од негирање на верата во воскресението, туку од длабоки или хигиенски причини

гробиштата

За црквата, пепелта на мртвите заслужува почит

Црквата прецизира дека пепелта мора да се чува во а свето место, како што се гробишта или урна сместени во црква. Ова ви овозможува да одржувате соодветна почит кон кремирано тело, напротив, може да доведе до намалување на вниманието и почитта кон телото на починатиот, па дури и до практикување на обожување или култ на мртвите, кои се сметаат за спротивни на христијанската вера.

Слично земете го гестот на фрли ја пепелта во морето непочитување бидејќи се гледа и доживува како форма на дисперзија или напуштање, што не ја почитува соодветно светоста на починатиот поединец.

Понатаму, Црквата се занимава со спомен на починатиот и утеха на живите. Физичкото гробно место, како што се гробиштата, обезбедува фокус за молитва и комеморација на Morti од живите. Понатаму, им овозможува на идните генерации да го одржуваат жив споменот на нивните претходници.

Откако го кажавме ова, јасно е дека за црквата гробиштата останува вистинската опција да се одбележи некој близок и да се третира со почит што го заслужуваат.