Секојдневна медитација: слушајте и изговорете ја Божјата реч

Тие беа крајно зачудени и рекоа: „Тој стори сé што е добро. Ги прави глувите слушани и немите зборуваат „. Марк 7:37 Оваа линија е заклучок на приказната за Исус за лекување на глув човек кој исто така имал проблем со говорот. Човекот беше донесен кај Исус, Исус го соблече, викна: „Ефета! „(Т.е.„ Отвори се! “), И човекот беше исцелен. И, иако ова беше неверојатен подарок за овој човек и чин на голема милост кон него, тоа исто така открива дека Бог сака да нè искористи за да ги привлече другите кон Него. На природно ниво, сите нас немаат можност да го слушнат Божјиот глас кога тој зборува. За ова ни треба дарот на благодатта. Следствено, на природно ниво, ние исто така не можеме да ги кажеме многуте вистини што Бог сака да ги кажеме. Оваа приказна нè учи дека Бог исто така сака да ги лекува нашите уши за да го слушнеме неговиот нежен глас и да ги олабавиме нашите јазици за да можеме да станеме негов гласник. Но, оваа приказна не е само за Бог што зборува со секој од нас; тоа исто така ја открива нашата должност да ги приближиме другите до Христа кои не го познаваат. Пријателите на овој човек го доведоа кај Исус, а Исус го одведе човекот сам. Ова ни дава идеја за тоа како им помагаме на другите да го познаваат гласот на нашиот Господ. Многу пати, кога сакаме да го споделиме евангелието со друг, имаме тенденција да разговараме со нив и да се обидеме рационално да ги убедиме да ги свртат своите животи кон Христа. И иако ова може да донесе добри плодови на моменти, вистинската цел што мора да ја имаме е да им помогнеме да си заминат само со нашиот Господ за некое време, за да може Исус да го направи лекувањето. Ако ушите навистина ги отвори нашиот Господ, тогаш и вашиот јазик ќе биде лабав.

И само ако вашиот јазик е лабав, Бог ќе може да ги привлече другите кон себе преку вас. Во спротивно, вашето дело за евангелизација ќе се заснова само на вашиот напор. Затоа, ако има луѓе во вашиот живот кои изгледаат дека не го слушаат Божјиот глас и ја следат Неговата света волја, тогаш пред се обидете се да го слушате самиот наш Господ. Нека го слушаат твоите уши. И кога ќе го слушате Него, тоа ќе биде Неговиот глас кој, пак, зборува преку вас на начин на кој Тој сака да ги достигне другите. Размислете денес за оваа евангелска сцена. Особено медитирајте се на пријателите на овој човек бидејќи тие се инспирирани да го донесат кај Исус. Замолете го нашиот Господ да ве искористи на сличен начин. Размислете посветено на оние во вашиот живот кои Бог сака да ги повика со помош на вашето медијација и ставете се во служба на нашиот Господ за да може Неговиот глас да зборува преку вас на начинот на кој тој избира. Молитва: Добар мој Исусе, те молам, отвори ги ушите да чујам сè што сакаш да ми кажеш и те молам олабави ми го јазикот за да станам гласноговорник на твојот свет збор за другите. Јас ти се нудам за твојата слава и се молам да ме користиш според твојата света волја. Исусе, имам целосна доверба во Тебе.

Поврзани статии