Животот на новајлијата на Падре Пио и неговите многу сурови правила

Il новини тоа беше фундаментална фаза во животот на Падре Пио и на сите оние кои се стремеле да станат капучински монаси. Во овој период, почетниците биле запознаени со религиозниот живот и биле подготвени да го прифатат владеењето на Свети Фрањо Асишки. Денот на почетниците започна рано наутро, со утринска молитва и учество во миса во заедницата. По мисата, почетниците се посветиле на религиозни студии, учејќи ја томистичката филозофија и читајќи ја Библијата.

манастир

Покрај строгата дисциплина, една од карактеристичните карактеристики на новитетот во манастирот беше и вечна тишина и целосно одвојување од земните работи. Дури и најмалиот прекршување според правилата била строго казнета. На пример, ако некој ја прекине тишината во забранетите времиња, мораше легнете на земја со раце во облик на крст и рецитираат пет Патер Ностер и петте Хејл Мери како покајание.

Животот во манастирот беше тешко и се карактеризира со лишување. Во текот на зимата, немаше греење и беше многу студено. Мајсторот-почетник можел да им дозволи да се загреат на кратко во близина на заедничкиот оган, каде што имало постојано запалено огниште.

Падер Пио

Ги имаше многубројни брзо наметнати со Правилото. Тие постеа секој петок во годината, во периодот во чест на Мадона од 30 јуни до 15 август, за време на доаѓањето од 2 ноември до 25 декември и за време на постот од среда пепел до Велики петок.

За време на предвечерието на Маријанските и Божјите прослави санти на Редот, искушениците биле должни да јадете на подот, на колена.

Дисциплината беше толку сурова што само двајца од четворицата монаси кој го започна новотичани, Fra Pio da Pietrelcina и fra Анастасио да Рохо, успеале да одолеат и да го довршат.

Сите мораа измијте ја облеката во rannaio, наизменично рецитирање на Hail Mary на звукот на облеката што се тепа во водата и на каменот за перење. Дури и кога ги чистеа тоалетите, искушениците морале гласно да ја рецитираат бројаницата или да пеат свети химни.

Строгите правила на Novitiate

Останатите монаси од манастирот носеа сандали без чорапи, додека искушениците секогаш беа а пиједи нуди. За време на спиењето, почетниците мораа заспа на грб, облечен по навика и со скрстени раце на гради во облик на крст, за подобро да ги одбиеш нападите на ѓаволот.

Облеката поделена во манастирот била од различни големини, но тие беа распоредени по случаен избор, токму за да се погрижат младите религиозни да се прилагодат на сите тешкотии. Така, кошула може да се случи на лице со голема градба мали и тесни, додека слаб човек може да заврши со огромна кошула.

отец Томас, мајсторот почетник, веројатно страдал од состојба неконвулзивен епилептик, со периоди на продолжено отсуство. Почетникот не можеше да започне никаква активност без негов благослов. Може да се случи отец Томазо да влезе во состојба на отсуство токму кога почетникот беше на колена подготвен да го добие неговиот благослов. Во тој случај, почетникот мораше да чека, можеби со часови, на колена и на студ, додека отец Томазо се врати во нормала.

Овие строги правила и тешки лишувања направија физички и емоционален данок на почетниците. Падре Пио рече дека се обидува интензивна болка во градите и често страдаат од насилни трески.

И покрај сè, многу почетници ги задржаа боговите слатки и убави спомени од тие први моменти од нивниот религиозен живот. Падре Пио Пио, на пример, беше за отец Ангелико внимателен и љубезен инструктор кој го научи на правилата и уставите со добри и убедливи зборови и кој го поддржуваше во неговата прва неизвесности на нивната вокација.