Зошто Мадона од Лорето има темна кожа?

Кога станува збор за Мадона некој ја замислува како убава жена, со нежни црти и студена кожа, завиткана во долг бел фустан и ореол на главата. Сепак, не сите земји ја чуваат класичната Мадона опишана погоре во своето светилиште, но тие ја почитуваат и ја сакаат Црната Мадона.

Мадона од Лорето

Има многу во Италија Мадоните одтемна кожа. Меѓу најпознатите можеме да ја вклучиме Мадона од Тиндари, онаа на Лорето и онаа на Оропа и Виџиано.

Во некои случаи темната боја на кожата на Мадона се должи на чад и оксидација, во други случаи, како што се африканските, темно е како што има соматски особини типично за областа. Денес особено, сепак, сакаме да се справиме со Мадона од Лорето и разберете зошто е прикажана со темна кожа.

Мадона од Виџано

Затоа што Мадона од Лорето има темна кожа

La Мадона од Лорето таа е една од најважните и најпочитуваните религиозни икони ширум светот. Нејзината историја има свои корени во XV век, кога мала зграда била транспортирана од Европа во Италија и поставена во близина на Лорето, на северо-источниот дел на земјата. Оваа зграда стана позната како Светиот дом на Лорето и стана место за аџилак за католичките верници.

Но, зошто таа е прикажана со темна кожа? Оригиналната боја се должи на чад од светилки за масло што ги промени своите оригинални бои. Потоа во 1921, кога страшна оган ја уништија оригиналната статуа, за да ја запаметат, изградија друга која ја одржуваше првобитната боја.

Овој аспект на Мадона од Лорето има големо значење во контекст на Христијанска порака за вклучување и еднаквост меѓу луѓето од различни раси и култури. Многу верници наоѓаат утеха во идејата дека Марија, мајка на Исус, беше универзална фигура која ги опфаќа сите народи, без разлика на бојата на нивната кожа.