Што се случува со телото на некој што ќе заврши во пеколот?

Сите знаеме дека нашето тело ќе воскресне, можеби нема да биде вака за сите, или барем, не на ист начин. Затоа се прашуваме: што се случува со телото на некој што ќе заврши во пеколот?

Сите тела ќе воскреснат, но на поинаков начин

La воскреснување на телата тоа ќе се случи кога ќе има Универзален суд, како христијански верници знаеме дека душата повторно ќе се придружи на телото и во Светото писмо пишува дека вака ќе биде за сите, објаснува свети Павле во првото писмо до Коринтјаните:

„Сега, пак, Христос воскресна од мртвите, првите плодови на оние што умреа. Зашто, ако смртта дојде поради човек, ќе дојде и воскресението на мртвите поради човекот; и како што сите умираат во Адам, така сите ќе добијат живот во Христа. Секој, пак, по својот редослед: прво Христос, кој е првите плодови; потоа, при Неговото доаѓање, оние што се Христови; тогаш ќе биде крајот, кога ќе му го предаде царството на Бога Отецот, откако ќе го сведе сето кнежевство и сета власт и моќ на ништо. Навистина, тој мора да владее додека не ги стави сите непријатели под своите нозе. Последниот непријател што ќе биде уништен ќе биде смртта “.

Кој ќе избере да го живее посветениот живот во Христа, ќе воскресне за да живее вечно во прегратките на Отецот;

Квалитетот на телата на спасените и неспасените ќе биде ист, „судбините“ ќе се сменат:

„Синот човечки ќе ги испрати Своите ангели, кои ќе ги соберат […] сите работници на беззаконието и ќе ги фрлат во огнена печка“ (Мт 13,41:42-25,41). Зборови кои во Евангелието по Матеј предвидуваат уште една силна осуда: „Балете се од мене, проколнати, во вечниот оган! (Мт XNUMX)“

Но, да не заборавиме дека Бог е Бог на љубовта и би сакал сите луѓе да бидат спасени и никој да не се изгуби во пламенот на пеколот, ајде да се молиме за нашите браќа и сестри секој ден.

Поврзани статии