Катницата на мирот, побарана од Пресвета Богородица, е како да се моли оваа посебна Бројаница

Во последно време, сè се случува во светот, од болести до војни, каде невините души секогаш губат. Она што ни треба се повеќе и повеќе е темпо а за да ја пронајдеме би можеле да се инспирираме од оваа молитва предложена од Дева Марија, која во Меѓугорје се претставила како кралица на мирот.

Мадона

Кога се бара мир, сите молитви се валидни, се додека се направени со срцето и верата, додека Бог ги гледа нашите мали напори и ги набљудува нашите срца.

Но, постои еден Капела да се потпреме на, капетата на мирот на која е поучена Гатачи токму од Марија, која во Меѓугорје се претстави како кралица на мирот.

Оваа куќарка, позната и како „на Седумте Отци, здраво и слава“, е воведена во духовната програма и верниците се поканети да ја рецитираат на колена на крајот од вечерната света миса.

Како да се моли капетата на мирот

Круната се моли со употреба на бројаница. Претставата може да се подели на пет дела, што одговара на мистериите на Бројаницата: Радосна, светла, болна и славна, со додавање на петта група наречена Институтот за Троица.

бел гулаб

Почетна молитва: Започнете ја капетата со знакот на крстот и рецитирајте ја верата на апостолот.

Институтот за Троица: Рецитирај го Оче наш, потоа три здрави Марии и слава на Отецот да ја почитува Светата Троица.

Радосните мистерии: Рецитирај една, Оче наш, а потоа десет Здрави Марии, размислувајќи за секоја радосна мистерија. Благовештение, Посета, Раѓање на Исус, Претставување на Исус во Храмот и Лет во Египет.

Mпрозрачна хистерија: Рецитирај една Оче наш, а потоа десет Здрави Марии, размислувајќи за секоја светла мистерија. Крштевањето на Исус во реката Јордан, свадбата во Кана, навестувањето на Царството, Преображението и установата на Евхаристијата.

Болни мистерии: Рецитирај една, Оче наш, а потоа десет здрави Марии, размислувајќи за секоја болна мистерија. Агонија на Исус во Маслиновата градина, флагелирање, крунисување со трње, носење на крстот и распнување на Исус.

I славни мистерии: Рецитирај една, Оче наш, а потоа десет здрави Марии, размислувајќи за секоја славна мистерија. Воскресението на Исус, Вознесувањето на Исус на небото, доаѓањето на Светиот Дух, Успение на Дева Марија на небото и крунисувањето на Марија како кралица на небото и на Земјата.

Завршна молитва: Заклучете ја капетата со Салве Регина и знакот на крстот.