Евангелието

Исус ги лекува сите рани што ви треба само за да имате вера и доверба. Да го повикаме неговото свето име и ќе бидеме чуени.

Исус ги лекува сите рани што ви треба само за да имате вера и доверба. Да го повикаме неговото свето име и ќе бидеме чуени.

Пасусот од Евангелието по Марко 8,22-26 раскажува за исцелување на слеп човек. Исус и неговите ученици се во селото Витсаида кога…

Денешното евангелие 11 март 2023 година со коментар

Денешното евангелие 11 март 2023 година со коментар

Од Евангелието на Исус Христос според Матеј 20,17: 28-XNUMX. Во тоа време, додека се искачуваше во Ерусалим, Исус ги зеде Дванаесетте настрана и по патот ...

Евангелие од 8 март 2023 година

Евангелие од 8 март 2023 година

Евангелие од 8 март 2021 година: Сакам на оваа слика да ја видам Црквата која во одредена смисла е малку вдовица, бидејќи чека ...

Евангелие од 1 март 2023 година

Евангелие од 1 март 2023 година

Евангелие од 1 март 2021 година, „Папа Фрањо“: Но, се прашувам, дали зборовите на Исус се реални? Дали е навистина возможно да се сака како што Бог сака и ...

Евангелието од 26 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

Евангелието од 26 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

Во оваа прва недела од Великиот пост, Евангелието потсетува на темите на искушението, преобраќањето и добрата вест. Марко евангелистот пишува: „Духот турна ...

Евангелие од 22 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 22 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

Денес го слушаме Исусовото прашање упатено до секој од нас: „А вие, кој велите дека сум јас?“. На секој од нас. И секој од ...

Евангелие од 15 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 15 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 4,1. Мојсеева 15.25: XNUMX-XNUMX: Адам ја запознал својата жена Ева, која зачнала и го родила Каин и рече: „Стекнав маж ...

Евангелие од 12 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 12 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 3,1. Мојсеева 8: XNUMX-XNUMX: Змијата беше најлукавата од сите диви животни што Бог ги создал и ...

Евангелие од 10 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 10 февруари 2023 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 2,4. Мојсеева 9.15б-17-XNUMX На денот кога Господ Бог ги создаде земјата и небото, немаше грмушка на ...

Евангелие од 9 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 9 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 1,20-2,4а Бог рекол: „Нека водите на живите суштества и птиците летаат над земјата, пред ...

Евангелие од 8 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 8 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 1,1-19 Во почетокот Бог ги создаде небото и земјата. Земјата беше безоблична и напуштена, а темнината ...

Евангелие од 7 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 7 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Прво читање Од книгата Јов Јов 7,1: 4.6-7-XNUMX Јов зборуваше и рече: „Човекот не врши тешка служба на земјата и ...

Во Новиот Завет Исус плаче 3 пати, тоа е кога и значењето

Во Новиот Завет Исус плаче 3 пати, тоа е кога и значењето

Во Новиот Завет, има само три прилики кога Исус плаче. Еве кога.

Зошто Исус направил чуда? Евангелието ни одговара:

Зошто Исус направил чуда? Евангелието ни одговара:

Зошто Исус правел чуда? Во Евангелието според Марко, повеќето чуда на Исус се случуваат како одговор на човечката потреба. Една жена е болна, ...

Зборот на Исус: необјавен коментар на 23 март 2021 година (видео)

Зборот на Исус: необјавен коментар на 23 март 2021 година (видео)

Зборот на Исус: бидејќи тој зборуваше така, многумина поверуваа во него. Јован 8:30 Исус поучуваше на прикриени, но длабоко длабоки начини за ...

Евангелие на денот, 22 март 2021 година, коментарот

Евангелие на денот, 22 март 2021 година, коментарот

Евангелие на денот 22 март 2021 година: Ова е моќна реплика изречена од Исус. Фарисеите кои судат и осудуваат му донеле на Исус жена која ...

Евангелие од 21 март 2021 година и коментарот на папата

Евангелие од 21 март 2021 година и коментарот на папата

Евангелието од 21 март 2021 година: Во ликот на распнатиот Исус, тајната на смртта на Синот се открива како врвен чин на љубов, извор на ...

Евангелие од 20 март 2021 година

Евангелие од 20 март 2021 година

Евангелието од 20 март 2021 година: Исус проповеда со свој авторитет, како некој кој има доктрина што ја црта за себе, а не како книжниците ...

Евангелие од 19 март 2021 година и коментарот на папата

Евангелие од 19 март 2021 година и коментарот на папата

Евангелие од 19 март 2021 година, папа Фрањо: овие зборови веќе ја содржат мисијата што Бог му ја доверува на Јосиф. Тоа да се биде чувар....

Евангелие од 18 март 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 18 март 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие на денот 18 март 2021 година: Од книгата Излез Излез 32,7-14 Во тие денови, Господ му рече на Мојсеј: „Оди, слези, зашто твојот народ, ...

Евангелие од 16 март 2021 година со зборовите на папата Фрањо

Евангелие од 16 март 2021 година со зборовите на папата Фрањо

Од книгата на пророкот Езекиел Ез 47,1: 9.12-XNUMX Во тие денови [ангелот] ме одведе до влезот на храмот [Господ] и видов дека под прагот на ...

Евангелие од 15 март 2021 година

Евангелие од 15 март 2021 година

Да веруваш. Верувајќи дека Господ може да ме промени, дека е моќен: како и оној човек кој имаше болен син, во Евангелието. „Господи, слези прво...

Евангелие од 14 март 2021 година

Евангелие од 14 март 2021 година

Исус плачеше не само за Ерусалим туку и за сите нас. И го дава животот, за да ја препознаеме неговата посета. Свети Августин кажа еден збор, ...

Евангелие од 13 март 2021 година

Евангелие од 13 март 2021 година

Евангелието од 13 март 2021 година: Оваа способност да кажеме дека сме грешници нè отвора на чудење од средбата со Исус Христос, вистинската средба. Исто така…

Евангелие од 12 март 2021 година

Евангелие од 12 март 2021 година

Евангелието од 12 март 2021 година: И затоа Исус вели: „Најголемата љубов е оваа: да го сакаш Бога со целиот свој живот, со сета своја ...

Евангелие од 11 март 2021 година

Евангелие од 11 март 2021 година

Евангелие на денот 11 март 2021 година: будност! Но, три критериуми, а! Не мешајте ја вистината. Исус се бори против ѓаволот: првиот критериум. Втор критериум: ...

Евангелие од 10 март 2021 година

Евангелие од 10 март 2021 година

Евангелие од 10 март 2021 година: поради оваа причина Господ го повторува она што било во Стариот завет: која е најголемата заповед? Сакај го Бога со...

Евангелие од 9 март 2021 година

Евангелие од 9 март 2021 година

Евангелие од 9 март 2021 година: барањето прошка е друга работа, тоа е друга работа отколку барањето прошка. грешам? Но, извинете, згрешив ... згрешив! ...

Евангелие од 7 март 2021 година

Евангелие од 7 март 2021 година

Евангелието од 7 март: Многу е лошо кога Црквата се лизне во овој став да го направи Божјиот дом пазар. Овие зборови ги ...

Евангелие од 5 март 2021 година

Евангелие од 5 март 2021 година

Евангелието од 5 март: Со оваа многу тешка парабола, Исус ги става своите соговорници пред нивната одговорност и тоа го прави со крајна јасност.

Евангелие од 4 март 2021 година

Евангелие од 4 март 2021 година

Евангелие од 4 март 2021 година: Се додека Лазар беше под неговата куќа, за богатиот постоеше можност за спасение, отворете ја ширум вратата, помогнете му на Лазар, ...

Евангелие од 3 март 2021 година и зборовите на папата

Евангелие од 3 март 2021 година и зборовите на папата

Евангелието од 3 март 2021 година: Исус, откако ги слуша Јаков и Јован, не се вознемирува, не се лути. Неговото трпение е навистина бесконечно. ...

Евангелие од 2 март 2021 година

Евангелие од 2 март 2021 година

Евангелието од 2 март 2021 година: Ние Исусовите ученици не смееме да бараме титули на чест, авторитет или превласт. (...) Ние, учениците на ...

Евангелие на денот 28 февруари 2021 година

Евангелие на денот 28 февруари 2021 година

Евангелието од 28 февруари 2021 година: Преображението Христово ни ја покажува христијанската перспектива на страдањето. Страдањето не е садо-мазо: тоа е ...

Евангелие на денот 27 февруари 2021 година

Евангелие на денот 27 февруари 2021 година

Евангелие на денот 27 февруари 2021 година Коментар Папата Фрањо: Тој многу добро знае дека љубовта кон непријателите е над нашите можности, но ...

Евангелие на денот 26 февруари 2021 година

Евангелие на денот 26 февруари 2021 година

Евангелие од 26 февруари 2021 година Коментарот на папата Фрањо: Од сето ова разбираме дека Исус не дава само значење на дисциплинското почитување и ...

Евангелие на денот: 25 февруари 2021 година

Евангелие на денот: 25 февруари 2021 година

Евангелие на денот, 25 февруари 2021 година Папата Фрањо коментира: не смееме да се срамиме да се молиме и да кажеме: „Господи, ми треба ова“, „Господи, јас сум ...

Евангелие на денот 24 февруари 2021 година

Евангелие на денот 24 февруари 2021 година

Коментар на папата Фрањо за Евангелието од 24 февруари 2021 година: во Светото Писмо, меѓу пророците на Израел. Се издвојува малку аномална фигура. ...

Евангелие од 23 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 23 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Изразот „во рајот“ не сака да изрази дистанца, туку радикална различност на љубовта, друга димензија на љубовта, неуморна љубов, љубов која секогаш ...

Евангелие од 20 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 20 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата на пророкот Исаија Ис 58,9: 14б-XNUMX Вака вели Господ: „Ако го отстраниш угнетувањето од средината, покажувајќи со прстот и ...

Евангелие од 19 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 19 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата на пророкот Исаија Ис 58,1-9аВака вели Господ: „Плачете силно, не гледајте; кренете го гласот како рог, ...

Евангелие од 18 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 18 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Второзаконие: Дт 30,15-20 Мојсеј зборуваше со народот и рече: „Видете, денес го ставам мојот живот пред вас и ...

Евангелие од 17 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 17 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Прво читање Од книгата на пророкот Јоил Jl 2,12: 18-XNUMX Така вели Господ: „Врати се кај мене со сето свое срце, со пост, со солзи...

Евангелие од 16 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 16 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 4,1. Мојсеева 15.25: XNUMX-XNUMX: Адам ја запознал својата жена Ева, која зачнала и го родила Каин и рече: „Стекнав маж ...

Евангелие од 14 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 14 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Прво читање од книгата Левит Лев 13,1: 2.45-46-XNUMX Господ им зборуваше на Мојсеј и Арон и им рече: „Ако некој има на ...

Евангелие од 13 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 13 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 3,9. Мојсеева 24: XNUMX-XNUMX Господ Бог го повика човекот и му рече: „Каде си?“. Тој одговори: „Го слушнав твојот глас ...

Евангелие од 11 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 11 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од книгата Битие 2,18. Мојсеева 25: XNUMX-XNUMX Господ Бог рекол: „Не е добро човекот да биде сам: сакам да му помогнам...

Евангелие од 6 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 6 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од писмото до Евреите Евр 13,15-17.20-21 Браќа, преку Исус постојано Му принесуваме на Бога жртва на пофалба, односно плодот ...

Евангелие од 5 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 5 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од писмото до Евреите Евр 13,1-8 Браќа, братската љубов останува цврста. Не заборавајте гостопримството; некои, практикувајќи го, без да знаат, примија ангели.

Евангелие од 4 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

Евангелие од 4 февруари 2021 година со коментар на папата Фрањо

ЧИТАЊЕ НА ДЕНОТ Од писмото до Евреите Евр 12,18: 19.21-24-XNUMX Браќа, не сте се доближиле до нешто опипливо или до запален оган или ...