дневна медитација

Исус благословува

Размислете денес за која било личност во вашиот живот со која редовно разговарате

Фарисеите излегоа напред и почнаа да се расправаат со Исус, барајќи од него знак од небото за да го испитаат. Тој воздивна од длабочините на својата ...

знак на крстот

Медитација на денот: единствениот вистински знак на крстот

Медитација на денот, единствениот вистински знак на крстот: толпата изгледаше како мешана група. Прво, имаше и такви кои од срце веруваа во ...

Размислете денес за пофалбите што ги давате и добивате

Пофалба што ја давате и примате: „Како можете да верувате, кога прифаќате пофалби еден од друг и не ја барате пофалбата што доаѓа од единствениот Бог?“...

човек кој дава милостина

Давањето милостина е правилна форма на добротворни цели?

Милостината за сиромашните е манифестација на побожност тесно поврзана со должностите на добриот христијанин. Излегува дека е нешто непријатно, негативно, за оние кои ...

Напад на паника

Бог помага да се надмине фобијата или други стравови

Бог помага да се надминат фобија или други стравови. Ајде да дознаеме кои се тие и како да ги надминеме со Божја помош Мајката на сите ...

Библијата

Сведоштво Откријте што вели Духот

Сведоштво Дознајте што вели Духот. Направив нешто необично за една средовечна Европејка. Поминав викенд во ...

каење

Чувство на вина: што е тоа и како да се ослободите од тоа?

Вината е чувството дека сте направиле нешто погрешно. Чувството на вина може да биде многу болно затоа што се чувствувате прогонувано ...

Медитација денес

Медитација денес: нападите на злобниот

Напади на злобниот: Се надеваме дека фарисеите спомнати подолу поминале низ длабоко внатрешно преобраќање пред да умрат. Да не го направиле, ...

Медитација денес

Медитација денес: величие на Свети Јосиф

Големината на свети Јосиф: кога Јосиф се разбудил, направил како што му заповедал ангелот Господов и ја зел својата жена во својата куќа. Матео…

Јавете се

Религиозна струка: што е тоа и како се препознава?

Господ смислил многу јасна програма за секој од нас да нè води кон остварување на нашиот живот. Но, да видиме што е Вокација...

Чудо на верата, денешна медитација

Зачуденоста на верата „Вистина, вистина ви велам дека Синот не може сам да направи ништо, туку само она што гледа дека се прави...

Денешна медитација: Отпорност на пациентот

Денешна медитација: Отпорност на пациентот: Имаше еден човек кој беше болен триесет и осум години. Кога Исус го виде како лежи и знаеше дека е ...

Медитација денес: верба во сè

Во Капернаум имаше еден царски службеник чиј син беше болен. Кога дозна дека Исус дошол во Галилеја од Јудеја, отиде кај него ...

Медитација денес: Резиме на целото евангелие

„Затоа што Бог толку многу го засака светот што го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во него да не умре, туку да може да ...

Медитација денес: да се оправда со милост

Исус им ја упати оваа парабола на оние кои беа убедени во својата праведност и ги презираа сите други. „Две лица отидоа во областа на храмот за да…

Медитација денес: ништо не задржувај

„Слушај, Израеле! Господ, нашиот Бог, е само Господ! Ќе го сакаш Господа, твојот Бог, со сето свое срце, со сето свое ...

Медитација денес: Царството Божјо е пред нас

Но, ако со Божјиот прст истерувам демони, тогаш Божјото Царство дојде врз вас. Лука 11:20 На ...

Медитација денес: висина на новиот закон

височината на новиот закон: не дојдов да укинам туку да исполнам. Вистина ви велам, до небото и земјата ...

објасни им на децата

Како да им помогнете на вашите деца да разликуваат добро од зло?

Што значи родителот да ја подига моралната и етичката совест на детето? Децата не сакаат да им се наметнува никаков избор или ...

Медитација денес: прости од срце

Простување од срце: Петар му пришол на Исус и го прашал: „Господи, ако брат ми згреши против мене, колку пати треба да му простам? Далеку како…

Медитација денес

Медитација денес: Божјата попустлива волја

Божјата попустлива волја: Кога луѓето во синагогата го слушнаа тоа, сите беа исполнети со гнев. Тие станаа, го избркаа надвор од градот и ...

Медитација денес

Медитација денес: Божји свет гнев

светиот гнев Божји: направи камшик со јажиња и ги истера сите од храмот, со овците и воловите, ...

Медитација денес: утеха за покајаниот грешник

Утеха за грешникот што се кае: Вака реагираше верниот син во параболата за блудниот син. Се сеќаваме дека откако го потроши своето наследство, ...

Градење на кралството

Градење на кралството, медитација на денот

Градење на Царството: Дали сте меѓу оние што ќе бидат лишени од Божјето царство? Или меѓу оние на кои ќе им се даде да даваат добри плодови? ...

Семејство

Семејството: колку е важно денес?

Во денешниот проблематичен и неизвесен свет, важно е нашите семејства да играат приоритетна улога во нашите животи. Што е поважно...

Медитација на денот

Медитација на денот: моќен контраст

Моќен контраст: Една од причините зошто оваа приказна е толку моќна е јасниот описен контраст помеѓу богаташот и Лазар.

медитација

Медитација: соочување со крстот со храброст и убов

Медитација: соочување со крстот со храброст и љубов: додека Исус се искачуваше во Ерусалим, ги зеде сам дванаесетте ученици и им кажа за време на ...

навлечен да си го одземе животот

Самоубиство: Предупредувачки знаци и превенција

Обидот за самоубиство е знак на многу интензивна вознемиреност. Има многу луѓе кои секоја година одлучуваат да си го одземат животот. На…

Медитација на денот: вистинска величина

Медитација на денот, вистинска величина: дали сакате да бидете навистина одлични? Дали сакате вашиот живот навистина да направи разлика во животите на другите? Во заклучок…

растојание во врска

Врски на далечина, како да управувате со нив?

Денес има многу луѓе кои живеат врски на далечина со партнерот. Во овој период е многу комплицирано да се управува со нив, за жал на ...

Медитација: милоста оди на двата начина

Медитацијата, милоста оди во двата правци: Исус им рекол на своите ученици: „Бидете милосрдни, како што е милостив вашиот Татко. Престанете да судите и ...

медитација на денот

Медитација на денот: Преобразено во слава

Медитација на денот, Преобразена во слава: многуте учења на Исус беа тешки за мнозина да ги прифатат. Неговата заповед да ги сакаш своите непријатели, ...

гест на благодарност

Благодарност: гест кој го менува животот

Благодарноста е сè поретка во денешно време. Да се ​​биде благодарен некому за нешто, го подобрува нашиот живот. Тоа е вистински лек за сите ...

совршенството на убовта

Совршенство на loveубовта, медитација на денот

Совршенството на љубовта, медитација за денот: Денешното Евангелие завршува со Исус кој вели: „И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот Татко…

Страдање и малтретирање

Лошо постапување: како да се опоравиме од последиците

Има многу чувствителни и лични прашања, поради малтретирање, кои можат да разбудат толку вознемирувачки чувства што ретко се зборува за нив во јавноста. Но, разговарајте за тоа...

надвор од прошка

Надвор од прошка, медитација на денот

Надвор од прошката: Дали нашиот Господ овде дава правен совет во врска со кривична или граѓанска постапка и како да се избегне судска постапка? Секако…

молитва на денот

Медитација на денот: молете се за Божјата волја

Медитација на денот, молење за Божјата волја: јасно е дека ова е реторичко прашање од Исус.Ниту еден родител не би им дал на својот син или ќерка ...

нашиот татко

Медитација на денот: молете се на Отецот наш

Медитација на денот моли се на Оче наш: запомни дека Исус понекогаш заминувал сам и цела ноќ ја поминувал во молитва. Така е…

Исус и црквата

Медитација на денот: Црквата секогаш ќе надвладее

Помислете на многуте човечки институции што постоеле низ вековите. Најмоќните влади дојдоа и си заминаа. Поминаа различни движења и ...

Медитација на денот: 40 дена во пустината

Денешното евангелие според Марко ни претставува кратка верзија на искушението на Исус во пустината. Матео и Лука даваат многу други детали, како што се ...

Медитација на денот: преобразувачка моќ на постот

„Ќе дојдат денови кога ќе им го одземат младоженецот, а потоа ќе постат. Матеј 9:15 Нашите телесни апетити и желби лесно можат да го заматат ...

Медитација на денот: длабоката loveубов го растерува стравот

Исус им рекол на своите ученици: „Синот човечки мора многу да страда и да биде отфрлен од старешините, првосвештениците и книжниците, да биде убиен...

Медитација на денот: Пост време на вистинска молитва

Но, кога се молите, одете во вашата внатрешна соба, затворете ја вратата и молете се на својот Отец тајно. И вашиот Татко, кој ве гледа во тајност...

Медитација на денот: разбирање на мистериите на небото

„Дали сè уште не сте разбрале или разбрале? Дали ви се стврднати срцата? Дали имате очи и не гледате, уши и не слушате? „Марко 8: 17-18 Како ...

Бог ни помага да одговориме на адолесцентските тешкотии

Бог ни помага да одговориме на адолесцентските тешкотии

Еден од најважните и најкомплексните предизвици, празнина што само Исус, заедно со семејствата, може да ја пополни. Адолесценцијата е деликатна фаза од животот, во ...

Шеста недела во вообичаено време: меѓу првите што сведочат

Марко ни кажува дека првото исцелувачко чудо на Исус се случило кога неговиот допир му дозволил на болен старец да започне да служи.

Исус и лепрозниот

Размислете денес за зборовите на Исус во денешното евангелие

Еден лепрозен дојде кај Исус и клекнат на колена, тој му се помоли и рече: „Ако сакаш, можеш да ме исчистиш“. Трогнат од сожалување, ја испружи раката, го допре ...

Исус проповеда

Размислете за вашите приоритети во животот денес. Што е најважно за вас?

„Срцето ми е трогнато од сожалување за толпата, бидејќи тие се со мене веќе трет ден и немаат што да јадат. Ако таму ...

Дон Луиџи Марија епикоко

Коментар за евангелието од отец Луиџи Марија Епикоко: Мк 7, 31-37

Му донесоа глувонем, молејќи го да ја стави раката врз него“. Глувонемите наведени во Евангелието немаат никаква врска со ...

слушај збор

Секојдневна медитација: слушајте и изговорете ја Божјата реч

Тие беа крајно зачудени и рекоа: „Тој направи сè добро. Ги тера глувите да слушаат, а немите да зборуваат“. Марко 7:37 Овој ред е ...