Santi

San Costanzo e la Colomba che lo condusse alla Madonna della Misericordia

San Costanzo e la Colomba che lo condusse alla Madonna della Misericordia

Il Santuario della Madonna della Misericordia nella provincia di Brescia è un luogo di profonda devozione e carità, con una storia affascinante che ha come…

Карло Акутис открива 7 важни совети кои му помогнале да стане светец

Карло Акутис открива 7 важни совети кои му помогнале да стане светец

Карло Акутис, младиот благословен познат по својата длабока духовност, остави драгоцено наследство преку неговите учења и совети за постигнување…

Како Падре Пио го доживеа постот?

Како Падре Пио го доживеа постот?

Падре Пио, исто така познат како Сан Пио да Пјетрелчина, беше италијански фраер капучин познат и сакан по своите стигми и неговите…

Душите во Чистилиштето физички му се појавија на Падре Пио

Душите во Чистилиштето физички му се појавија на Падре Пио

Падре Пио беше еден од најпознатите светци на Католичката црква, познат по своите мистични дарови и мистични искуства. Помеѓу…

Светците заштитници на Европа (молитва за мир меѓу народите)

Светците заштитници на Европа (молитва за мир меѓу народите)

Светците заштитници на Европа се духовни личности кои придонеле за христијанизацијата и заштитата на земјите. Еден од најважните светци-заштитници на Европа е…

Свети Бригид Ирска и чудото на пивото

Свети Бригид Ирска и чудото на пивото

Света Бригид од Ирска, позната како „Марија на Галите“ е почитувана личност во традицијата и култот на Зелениот остров. Роден околу 5 век,…

Свети Матија, како верен ученик, го зазеде местото на Јуда Искариот

Свети Матија, како верен ученик, го зазеде местото на Јуда Искариот

Свети Матија, дванаесеттиот апостол, се празнува на 14 мај. Неговата приказна е нетипична, бидејќи тој беше избран од другите апостоли, наместо од Исус, да…

Симболите на Свети Антониј, покровител на сиромашните и угнетените: книгата, лебот и бебето Исус

Симболите на Свети Антониј, покровител на сиромашните и угнетените: книгата, лебот и бебето Исус

Свети Антониј од Падова е еден од најомилените и најпочитуваните светци во католичката традиција. Роден во Португалија во 1195 година, тој е познат како заштитник на…

Света Агнес, светицата маченичка како јагниња

Света Агнес, светицата маченичка како јагниња

Култот на Света Агнес се развил во Рим во IV век, во период во кој христијанството претрпе многубројни прогони. Во тој тежок период…

Свети Ѓорѓи, митот, историјата, богатството, змејот, витез почитуван низ целиот свет

Свети Ѓорѓи, митот, историјата, богатството, змејот, витез почитуван низ целиот свет

Култот на Свети Ѓорѓи е многу распространет низ христијанството, толку многу што тој се смета за еден од најпочитуваните светци и на Запад и…

Падре Пио го предвидел падот на монархијата на Марија Хозе

Падре Пио го предвидел падот на монархијата на Марија Хозе

Падре Пио, свештеник и мистик од 20 век, и го предвидел крајот на монархијата на Марија Хозе. Ова предвидување е љубопитна епизода во животот на…

Мистеријата на стигмата на Падре Пио... зошто се затворија по неговата смрт?

Мистеријата на стигмата на Падре Пио... зошто се затворија по неговата смрт?

Мистеријата на Падре Пио продолжува да ги интригира интелектуалците и историчарите и денес, педесет години по неговата смрт. Монатот од Пјетралчина го привлече вниманието…

Големата вера на блажената Еврозија, позната како Мама Роза

Големата вера на блажената Еврозија, позната како Мама Роза

Еуросија Фабрисан, позната како мајка Роза, е родена на 27 септември 1866 година во Квинто Вичентино, во провинцијата Виченца. Таа се омажи за Карло Барбан…

Свети Антониј застана на чамец и почна да зборува со рибата, едно од највозбудливите чуда

Свети Антониј застана на чамец и почна да зборува со рибата, едно од највозбудливите чуда

Свети Антониј е еден од најпочитуваните и најсаканите светци во католичката традиција. Неговиот живот е легендарен и многу од неговите дела и чуда се…

Света Ангела Меричи ве повикуваме да не браните од сите болести, да ни помогнете и да ни дадете своја заштита

Света Ангела Меричи ве повикуваме да не браните од сите болести, да ни помогнете и да ни дадете своја заштита

Со доаѓањето на зимата, грипот и сите сезонски тегоби се вратија и кај нас. За најкревките, како што се постарите и децата,…

Сан Феличе: маченикот ги излекуваше болестите на аџиите кои ползеа под неговиот саркофаг

Сан Феличе: маченикот ги излекуваше болестите на аџиите кои ползеа под неговиот саркофаг

Свети Феликс бил христијански маченик почитуван во Католичката и Православната црква. Роден е во Наблус, Самарија и маченички пострада за време на прогонот на…

Благословено чудото што го натера свети Максимилијан Колбе полскиот фраер кој почина во Аушвиц

Благословено чудото што го натера свети Максимилијан Колбе полскиот фраер кој почина во Аушвиц

Свети Максимилијан Колбе бил полски конвентуален францискански фраер, роден на 7 јануари 1894 година и починал во концентрациониот логор Аушвиц на 14…

Свети Антониј Игумен: кој е заштитник на животните

Свети Антониј Игумен: кој е заштитник на животните

Свети Антониј Игумен, познат како прв игумен и основоположник на монаштвото, е светец почитуван во христијанската традиција. По потекло од Египет, живеел како пустиник во…

Зошто Свети Антониј Игумен е прикажан со свиња пред неговите нозе?

Зошто Свети Антониј Игумен е прикажан со свиња пред неговите нозе?

Оние што го познаваат Свети Антониј знаат дека тој е претставен со црна свиња на појасот. Ова дело е на познатиот уметник Бенедето Бембо од капелата на…

На смртната постела, Свети Антониј побарал да види статуа на Марија

На смртната постела, Свети Антониј побарал да види статуа на Марија

Денес сакаме да разговараме со вас за големата љубов на Свети Антониј кон Марија. Во претходните написи можевме да видиме колку светци почитувале и биле посветени на…

Света Сесилија, покровителката на музиката која пеела дури и додека била мачена

Света Сесилија, покровителката на музиката која пеела дури и додека била мачена

На 22 ноември е годишнината на Света Сесилија, христијанска девица и маченичка која е позната како заштитничка на музиката и заштитничка…

Свети Антониј се соочува со гневот и насилството на Езелино да Романо

Свети Антониј се соочува со гневот и насилството на Езелино да Романо

Денес сакаме да ви кажеме за средбата помеѓу Свети Антониј, роден 1195 година во Португалија со името Фернандо, и Езелино да Романо, суров и...

Најпознатите преобраќања и покајанија на грешните светци

Најпознатите преобраќања и покајанија на грешните светци

Денес зборуваме за светите грешници, оние кои, и покрај искуствата на гревот и вината, ја прифатија верата и милоста Божја, станувајќи…

Свети Алојсиј Гонзага, заштитник на младите и студентите „Ве повикуваме, помогнете им на нашите деца“

Свети Алојсиј Гонзага, заштитник на младите и студентите „Ве повикуваме, помогнете им на нашите деца“

Во оваа статија сакаме да разговараме со вас за Сан Луиџи Гонзага, млад светец. Роден во 1568 година во благородничко семејство, Луис бил назначен за наследник од…

Чудата на Свети Маргарет од Кортона, жртва на alубомората и маките на нејзината маќеа

Чудата на Свети Маргарет од Кортона, жртва на alубомората и маките на нејзината маќеа

Света Маргарет од Кортона живееше живот полн со среќни и инаку настани кои ја прославија уште пред нејзината смрт. Неговата сопствена приказна…

Св.

Св.

Приказната за свети Бенедикт Нурсија и неговата сестра близначка Света Схоластика е извонреден пример за духовно соединување и посветеност. Двајцата припаѓале…

Сан Биаџо и традицијата на јадење панетоне на 3 февруари (Молитва до Сан Биаџо за благослов на грлото)

Сан Биаџо и традицијата на јадење панетоне на 3 февруари (Молитва до Сан Биаџо за благослов на грлото)

Во оваа статија сакаме да разговараме со вас за традицијата поврзана со Сан Биаџо ди Себасте, лекар и светец-заштитник на лекарите ОРЛ и заштитник на оние кои страдаат…

Свети Пасхал Вавилон, заштитникот на готвачите и слаткарите и неговата посветеност на Светата Тајна

Свети Пасхал Вавилон, заштитникот на готвачите и слаткарите и неговата посветеност на Светата Тајна

Свети Пасквал Бајлон, роден во Шпанија во втората половина на 16 век, бил религиозен припадник на Редот на малите фраери Алкантарини. Неможејќи да студирате…

Свети Тома, скептичниот апостол „Ако не гледам, не верувам“

Свети Тома, скептичниот апостол „Ако не гледам, не верувам“

Свети Тома е еден од Исусовите апостоли кој често се памети по неговиот став на неверување. И покрај тоа, тој беше и ентузијастички апостол…

Падре Пио, од прекинот на светите тајни до рехабилитација од страна на црквата, патот кон светоста

Падре Пио, од прекинот на светите тајни до рехабилитација од страна на црквата, патот кон светоста

Падре Пио, познат и како Сан Пио да Пјетрелчина, бил и сè уште е еден од најомилените и најпочитуваните светци во историјата. Роден на…

Средбата помеѓу Натуца Еволо и Падре Пио, двајца скромни луѓе кои го барале Бога во своето животно искуство

Средбата помеѓу Натуца Еволо и Падре Пио, двајца скромни луѓе кои го барале Бога во своето животно искуство

Многу статии зборуваа за сличностите помеѓу Падре Пио и Натуца Еволо. Овие сличности на животот и искуствата стануваат уште повеќе…

Долиндо Руотоло: Падре Пио го дефинираше како „светиот апостол на Неапол“

Долиндо Руотоло: Падре Пио го дефинираше како „светиот апостол на Неапол“

На 19-ти ноември се одбележаа 50-годишнината од смртта на дон Долиндо Руотоло, свештеник од Неапол што требаше да биде прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за прогласен за блажен, познат по своите…

Падре Пио и врската со Богородица Фатима

Падре Пио и врската со Богородица Фатима

Падре Пио од Пјетрелчина, познат по својата длабока духовност и стигматизираност, имаше посебна врска со Пресвета Богородица Фатима. Во период…

Пред 20 години стана светец: Падре Пио, модел на верата и милосрдието (Видео молитва до Падре Пио во тешки моменти)

Пред 20 години стана светец: Падре Пио, модел на верата и милосрдието (Видео молитва до Падре Пио во тешки моменти)

Падре Пио, роден Франческо Форџоне на 25 мај 1887 година во Пјетрелчина, беше италијанска религиозна личност која длабоко влијаеше на католичката вера од XNUMX-ти…

Света Јулија, девојката која претпочиташе мачеништво за да не го предаде својот Бог

Света Јулија, девојката која претпочиташе мачеништво за да не го предаде својот Бог

Во Италија, Џулија е едно од најомилените женски имиња. Но, што знаеме за Света Јулија, освен дека повеќе сакала да пострада маченички отколку да ...

Света Матилда од Хакеборн го нарече „Божјиот славеј“ и ветувањето на Мадона

Света Матилда од Хакеборн го нарече „Божјиот славеј“ и ветувањето на Мадона

Приказната за Света Матилда Хакербонска се врти целосно околу манастирот Хелфта и исто така го инспирираше Данте Алигиери. Матилде е родена во Саксонија во…

Света Фаустина Ковалска „Апостол на Божествената милост“ и нејзините средби со Исус

Света Фаустина Ковалска „Апостол на Божествената милост“ и нејзините средби со Исус

Света Фаустина Ковалска била полска калуѓерка и католичка мистика од 25 век. Роден на 1905 август XNUMX година во Глоговиец, мал град кој се наоѓа…

Длабоката врска помеѓу Свети Антониј од Падова и бебето Исус

Длабоката врска помеѓу Свети Антониј од Падова и бебето Исус

Длабоката врска помеѓу Свети Антониј Падовански и Детето Исус често се крие во помалку познатите детали од неговиот живот. Непосредно пред неговата смрт,…

Света Рита Каскиска, мистикот на простувањето (Молитва до чудотворната Света Рита)

Света Рита Каскиска, мистикот на простувањето (Молитва до чудотворната Света Рита)

Света Рита Касијанска е личност која отсекогаш ги фасцинирала и научниците и теолозите, но разбирањето на нејзиниот живот е сложено, бидејќи…

Божиќ на „сиромашниот човек“ од Асизи

Божиќ на „сиромашниот човек“ од Асизи

Свети Фрањо Асишки имаше посебна посветеност на Божиќ, сметајќи го за позначаен од кој било друг празник во годината. Тој веруваше дека иако Господ имал…

Падре Пио и длабоката врска со Божиќната духовност

Падре Пио и длабоката врска со Божиќната духовност

Има многу светци прикажани како го држат бебето Исус во своите раце, еден од многуте, Свети Антониј од Падова, многу добро познат светец прикажан со малиот Исус...

Приказната за свети маченик Теодор, заштитник и заштитник на децата (Видео молитва)

Приказната за свети маченик Теодор, заштитник и заштитник на децата (Видео молитва)

Благородниот и почитуван свети Теодор дошол од градот Амасеја во Понт и служел како римски легионер за време на жестокото прогонство, организирано од…

Кој бил свети Амвросиј и зошто е толку сакан (Молитва посветена нему)

Кој бил свети Амвросиј и зошто е толку сакан (Молитва посветена нему)

Свети Амвросиј, заштитникот на Милано и епископ на христијаните, е почитуван од католичките верници и признат како еден од четирите најголеми лекари на западната црква...

Свети Никола, заштитник на Бари, меѓу најпочитуваните светци во светот (чудото на кравата спасена од волкот)

Свети Никола, заштитник на Бари, меѓу најпочитуваните светци во светот (чудото на кравата спасена од волкот)

Во руската популарна традиција, Свети Никола е посебен светец, различен од другите и способен да прави сè, особено за најслабите…

Свети Никола го враќа Василио, киднапиран од Сарацените, кај неговите родители (Молитва што треба да се прочита за да се побара помош денес)

Свети Никола го враќа Василио, киднапиран од Сарацените, кај неговите родители (Молитва што треба да се прочита за да се побара помош денес)

Чудата, легендите и бајките поврзани со Свети Никола се навистина многу и преку нив верниците ја зголемија својата доверба и…

Света Ефимија Халкидонска била подложена на неискажливи страдања поради нејзината вера во Бога

Света Ефимија Халкидонска била подложена на неискажливи страдања поради нејзината вера во Бога

Денес сакаме да ви ја раскажеме приказната за света Ефимија, ќерка на двајца христијански верници, сенаторот Филофрон и Теодосија, која живеела во градот Халкедон, кој се наоѓа на…

Историја и молитва на Света Варвара, заштитничката на пожарникарите

Историја и молитва на Света Варвара, заштитничката на пожарникарите

Денес сакаме да ви ја раскажеме приказната за Санта Барбара, заштитникот на пожарникарите, архитектите, артилериците, морнарите, рударите, ѕидарите и...

Свети Никола Бариски, светецот кој им доставува подароци на децата на Божиќ

Свети Никола Бариски, светецот кој им доставува подароци на децата на Божиќ

Свети Никола Бариски, познат и како добриот брадест човек кој им носи подароци на децата на Божиќ, живеел во Турција…

Санта Бибијана, светецот кој го предвидува времето

Санта Бибијана, светецот кој го предвидува времето

Денес сакаме да ви ја раскажеме приказната за Света Бибијана, светицата на која и се припишува способноста да го предвидува времето и чиј спомен…

Падре Пио и чудото на цветните бадеми

Падре Пио и чудото на цветните бадеми

Меѓу чудата на Падре Пио, денес избравме да ви ја раскажеме приказната за цветањето на бадемите, пример на епизода која ја покажува величественоста...