Коментар за евангелието од отец Луиџи Марија Епикоко: Мк 7, 31-37

Му донесоа глувонем, молејќи го да ја положи раката врз него “. Глувите и неми на кои се однесува Евангелието немаат никаква врска со браќата и сестрите кои живеат во ваков вид физичка состојба, навистина, од лично искуство, случајно сретнав вистински фигури на светост токму меѓу оние кои го поминуваат својот живот облечен во ваков вид на физичка состојба разновидност. Ова не го одзема фактот дека Исус исто така има моќ да нè ослободи од овој вид на физичка болест, но она што Евангелието сака да го потенцира има врска со внатрешната состојба на неможност да зборува и да слуша. Многу луѓе што ги среќавам во животот страдаат од ваков вид на внатрешна тишина и глувост. Можете да поминете часови разговарајќи за тоа. Можете детално да го објасните секое дело од нивното искуство. Можете да ги молите да најдат храброст да зборуваат без да се чувствуваат судени, но поголемиот дел од времето претпочитаат да ја зачуваат својата внатрешна затворена состојба. Исус прави нешто што е многу индикативно:

„Тргнувајќи го настрана од толпата, таа ги стави прстите во неговите уши и му го допре јазикот со плунката; потоа погледна кон небото, испушти воздишка и рече: „Ефета“, тоа е: „Отвори се!“ И веднаш му се отворија ушите, му се одврза јазолот и зборуваше правилно “. Само поаѓајќи од вистинска блискост со Исус, можно е да се премине од херметичка состојба на затворање во состојба на отвореност. Само Исус може да ни помогне да се отвориме. И не смееме да занемариме дека тие прсти, таа плунка, оние зборови што продолжуваме да ги имаме секогаш со нас преку таинствата. Тие се конкретен настан што го овозможува истото искуство раскажано во денешното евангелие. Затоа, интензивниот, вистински и вистински светотаински живот може да помогне повеќе од многу разговори и многу обиди. Но, потребна ни е фундаментална состојка: да ја сакаме. Всушност, она што ни избега е дека овој глувонем е донесен кај Исус, но тогаш тој е тој што одлучи да дозволи Исус да го води далеку од толпата. АВТОР: Дон Луиџи Марија Епикоко

Поврзани статии