Материјалните добра не се ништо: за да бидете среќни, барајте го царството Божјо и неговата правда (приказна на Розета)

Денес преку приказна сакаме да ви објасниме што треба да направи човекот во животот за да ја изврши волјата на Дио. Наместо да се губи во материјалните добра, тој треба да развие личен однос со Бог преку молитва и медитација, барајќи да ги разбере неговите учења преку светите списи.

Христос

Треба исто така практикувајте љубов, понизност и сочувство кон другите, да се живее според Неговите принципи. Понатаму, човекот треба да бара начини да им служи на другите и да прави добро, придонесувајќи за изградба на подобар свет. Барањето на Божјата волја бара понизност и истрајност.

Приказната на Розета

Во еден сиромашен град, живееше една старица која им беше добро позната на своите сограѓани. Госпоѓата Сузета таа се посветила да им служи на другите во текот на нејзината младост, помагајќи им на сите на кои им е потребна. Таа беше силна и решителна жена, но и љубезна и мила. Благодарение на неговиот голема вера и силата што ја имал во Бога, секогаш успевал да ги постигне своите цели.

mani

Како што минуваа годините, неговата силата се намали а храбрата и позната жена беше заборавена. Старата дама деновите ги поминуваше дома, посветувајќи се на молитва. Еден ден, да нивните заштеди снемаа акумулирана за време на нејзиниот работен век и храната што и останала би била доволна само за тој ден.

Така, таа клекна и гласно му се помоли на Бога, прашувајќи го дали може да и помогне да добие храна. Случајно, двајца млади луѓе кои минувале ја слушнале и решиле да се пошегуваат со неа. Земајќи корпа, ја наполниле храна и преку прозорец го пуштиле во куќата.

Кога жената видела дека Бог одговорил на нејзините молитви, гласно му се заблагодарила и седнала на појадок. Набргу потоа, младите луѓе тропнале на вратата и го откриле трикот. Старата дама ги погледна насмеано и им кажа дека не ја знае таа смешна страна на Бога, кој ја услиши нејзината молитва испраќајќи му 2 ангели.

Оваа приказна треба да не натера да размислиме. Г-ѓа Сузета им помагаше на сите во текот на нејзиниот живот, но кога веќе немаше што да понуди, беше оставена на својата судбина. Треба да разбереме дека материјалните добра не се сметаат за ништо и дека вистинското богатство лежи во срцето. Само така овој свет ќе се трансформира во подобро место.