Медитација денес: величие на Свети Јосиф

Големината на Свети Јосиф: кога Јосиф се разбуди, стори како што му беше заповедал ангелот Господов и ја однесе неговата жена во неговата куќа. Матеј 1:24 Што е тоа што го направи тоа Свети Јосиф толку одлично? Не беше замислено толку беспрекорно како што беше нашата Блажена Мајка. Тој не беше божествен како Исус, но беше глава на Светото семејство, негов чувар и снабдувач.

Тој стана законски татко на Спасителот на светот и сопруга на Богородица, но Јосиф не е голем само затоа што му беше даден привилегијајас сум неверојатно Како прво, тој беше неверојатен по изборите што ги правеше во животот. Денешното евангелие се однесува на него како „праведен човек“ и како човек кој „сторил како што му заповедал ангелот Господов“. Затоа, неговата величина главно се должи на неговата морална праведност и послушност кон Божјата волја.

Свети Јосиф беше глава на Светото семејство

Покорност на Јосиф се гледа пред сè во фактот дека тој го послушал гласот на Бога што му бил даден во четирите соништа запишани во Светото писмо. Во неговиот прв сон, на Јосиф му е кажано: „Не плашете се да ја донесете Марија, вашата жена, во вашиот дом. Затоа што токму преку Светиот Дух е зачнато ова дете во неа. Тој ќе има син и вие ќе го наречете Исус, зашто тој ќе го спаси својот народ од нивните гревови “(Матеј 1: 20–21).

Во својот втор сон, на Јосиф му е кажано: „Стани, земи ги бебето и неговата мајка, бегај во Египет и остани таму додека не ти кажам. Ирод ќе го бара детето за да го уништи “(Матеј 2:13). Во неговиот трет сон, На Јосиф му е речено: „Стани, земи ги детето и неговата мајка и оди во земјата Израел, зашто оние што бараа живот на детето се мртви“ (Матеј 2:20). И во четвртиот сон, Јосиф е предупреден да оди во Галилеја наместо во Јудеја (Матеј 2:22).

Размислете денес за единствениот повик на Свети Јосиф

Кога овие соништа се читаат последователно, јасно е дека Свети Јосиф бил внимателен кон гласот на Бога. Сите ние имаме соништа, но согни на Giузепе беа различни. Тие беа јасни комуникации од Бога и бараа достапен примател. Јосиф беше отворен кон Божјиот глас и со вера го слушаше тој доброволен примател.

Големината на Свети Јосиф: Јосиф исто така одговори со тоталност поднесување и целосна решителност. Командите што ги добил Јосиф не биле безначајни. Неговата покорност бараше тој и неговото семејство да поминат многу растојанија, да воспостават престој во непознати земји и да го сторат тоа со вера.

Исто така е јасно дека Јосиф сериозно ги сфати нејзините вокација. Папата Св. Јован Павле Втори му даде титула „Чувар на искупителот“. Повторно и одново, тој ја покажува својата непоколеблива посветеност на неговата улога како чувар на неговиот законски Син, Исус и неговата сопруга Марија. Тој го помина својот живот обезбедувајќи ги за нив, заштитувајќи ги и нудејќи им го срцето на таткото.

Јосиф беше отворен кон Божјиот глас

Размислете денес за единствениот повик на Свети Јосиф. Особено медитирајте за раните години на неговиот брак и воскресението на Исус. Разгледајте ја неговата татковска посветеност да се грижи, да му обезбедува и да го штити својот Син. Сите ние мора да се обидеме да ги имитираме доблестите на Свети Јосиф со тоа што ќе го заштитиме присуството на Христос во нашите срца, во срцата на нашето семејство и пријателите и во целиот свет. Молете се на Свети Јосиф, замолувајќи го да ви помогне да го следите неговиот пример за скриеното присуство на нашиот Господ во нашиот живот да расте и да достигне целосна зрелост.

Здраво, чувар на искупителот, сопруга на Пресвета Богородица. Бог ти го довери својот единствен Син; во тебе Марија ја стави својата доверба; со тебе Христос стана човек. Благословен Јосиф, покажи ни на нас татко и водичи не по патот на животот. Добијте за нас благодат, милост и храброст и одбранете се од секакво зло. Амин. (Молитва на папата Фрањо)

Поврзани статии