Медитација на денот: молете се на Отецот наш

Медитација на денот моли го Отецот наш: запомнете дека Исус понекогаш одел сам и ја поминувал целата ноќ во молитва. Оттука, јасно е дека Исус се залага за долги и искрени молитвени времиња, бидејќи ни го даде својот пример како поука. Но, јасно е дека постои разлика помеѓу она што нашиот Господ го правеше цела ноќ и она што тој ги критикуваше паганите затоа што го правеа кога „застапеа“ со многу зборови. После оваа критика на молитвата на паганите, Исус ни ја дава молитвата на „Оче наш“ како модел за лична молитва. Исус им рекол на своите ученици: „Во молитва, не залудувај како паганите, кои мислат дека ги слушаат заради нивните многу зборови. Не биди како нив. Матеј 6: 7-8

Медитација на денот моли го Отецот наш: Молитвата на Отецот наш започнува со обраќање на Бога на длабоко личен начин. Тоа е, Бог не е само семоќно космичко битие. Тој е личен, познат: тој е наш Татко. Исус ја продолжува молитвата поучувајќи нè да го почитуваме нашиот Татко со објавување на неговата светост, неговата светост. Бог и само Бог е Светецот од кого произлегува целата светост на животот. Кога ја препознаваме светоста на Таткото, мора да го препознаеме и како Крал и да го бараме неговото кралство за нашите животи и за светот. Ова се постигнува само кога Неговата совршена волја ќе се изврши „на земјата како на Небото“. Оваа совршена молитва завршува со признавање дека Бог е извор на сите наши секојдневни потреби, вклучително и простување на нашите гревови и заштита од секој ден.

Pмолитва до Бога Отецот за благодат

По завршувањето на оваа молитва за совршенство, Исус дава контекст во кој мора да се изговара оваа и секоја молитва. Во него се вели: „Ако им простите на луѓето нивните престапи, вашиот небесен Татко ќе ви прости. Но, ако не им простувате на луѓето, дури ниту вашиот Татко нема да ви ги прости вашите престапи “. Молитвата ќе биде ефективна само ако дозволиме да не промени и да нè направи повеќе како нашиот небесен Татко. Затоа, ако сакаме нашата молитва за прошка да биде ефективна, тогаш мора да го живееме она за што се молиме. Исто така, треба да им простуваме на другите за да ни прости Бог.

Медитација на денот моли го Отецот наш: Разгледајте, денес, на оваа совршена молитва, Отецот наш. Едно искушение е дека можеме да се запознаеме со оваа молитва толку многу што ќе го игнорираме нејзиното вистинско значење. Ако се случи тоа, ќе откриеме дека му се молиме повеќе како пагани кои едноставно ги пелтечат зборовите. Но, ако понизно и искрено го разбираме и разбираме секој збор, тогаш можеме да бидеме сигурни дека нашата молитва ќе стане повеќе како онаа на нашиот Господ. Свети Игнатиј од Лојола препорачува многу полека да медитирате за секој збор од таа молитва, по еден збор. Обидете се да се молите на овој начин денес и дозволете му на нашиот Отец да премине од џагор во автентична комуникација со небесниот Отец.

Да се ​​молиме: Татко наш, кој си на небото, нека ти е свето името. Дојди твоето кралство. Твојата волја е готова, на земјата како што е на небото. Дајте ни го денес нашиот дневен леб. И прости ни ги нашите престапи, како што им простуваме и на оние што упаѓаат против нас. И не воведувај во искушение, туку избави нè од злото. Амин. Исус верувам во тебе.

Поврзани статии