Свети Џузепе Москати: молитва за барање благодат на исцелување

Денес сакаме да ви кажеме за Сан Giузепе Москати, доктор кој отсекогаш ја сакал својата професија бидејќи му дозволувала да им помага на сиромашните и сиромашните. Во градот Неапол е многу сакан и е познат како доктор на сиромашните.

медицинско

Тој беше роден Јули 25 1880 во Беневенто во семејство со длабоки христијански корени. Од мал се покажа одлично страст за медицината и силна вокација за добротворни цели.

Москати студирал медицина наУниверзитетот во Неапол, каде што се истакна по своите брилијантни способности и посветеноста на полето на медицинските истражувања. За време на неговите универзитетски години, Москати исто така беше жесток член на„Католичка акција и активно учествуваше во пастирската дејност на Црквата.

По дипломирањето во 1903 година, Москати почнал да работи воболница на неизлечивите во Неапол, каде што служеше во текот на неговата кариера. Токму во тој контекст тој ја покажа својата извонредна природа посветеност кон пациентите, особено кон најсиромашните и најсиромашните.

докторот на сиромашните

Москати го третираше секој пациент како уникатна индивидуа и се грижеше за повеќе отколку само за своите физичко здравје, но и на неговата благосостојба емоционална и духовна. Тој не само што препишувал лекови или медицински процедури, туку се обидел да воспостави врска фидуција со своите пациенти, нудејќи им поддршка и удобност за време на нивното патување за опоравување.

Католичката вера одигра фундаментална улога во неговиот живот. Живееше во целосна кохерентност со евангелските вредности, посветувајќи го својот талент и професионалност на грижата за болните. Починал на 12 април 1927 година на само 46 години, поради аоткажување на црниот дроб предизвикана од стрептококна инфекција зафатена за време на операцијата.

Новената за Сан Џузепе Москати

O Потпис, сила на оние кои се надеваат на тебе, дозволете ми да го живеам моето крштевање во потполност. Како Свети Џузепе Москати, нека ве има секогаш во своето Cuore а на усните да бидам, како него, а апостол на верата и пример за милосрдие. Бидејќи ми треба помош во оваа моја потреба, ви се обраќам со посредство на свети Џузепе Москати. Ти што живееш и владееш во вечни векови. Амин.