На деветтиот ден од новената, нашла роза на тротоарот, тоа било знак дека Света Тереза ​​ја слушала (Роза Новена)

Денес сакаме да ја продолжиме приказната за деветти на розите, кажувајќи ви го сведоштвото за тоа како луѓето го чувствувале галењето на Света Тереза ​​рецитирајќи го.

Санта Тереза

Барбара и розата во морето

Првата за која ќе ви кажеме е онаа на Барбара. Минатиот јуни неговата мајка имаше аабдоминална хеморагија и отиде во кома 2 месеци. Во одделението потоа се заразила со инфекција која довела до неа септикемија. Неговата судбина беше запечатена. Барбара, очајна, реши да се потпре на Санта Тереза.

По одреден период на одрекување, тој решил да им подари на своите деца ден на море да ги видам среќни. Додека децата си играат, нејзината глава се чувствува тешка и збунета, решава да ја капе. Нурнал и додека се враќал на брегот се нашол пред а лебдечка роза во негова насока. Веднаш разбра дека тоа е сигнал од Света Тереза. Два дена подоцна мајката го направила тоа се разбуди од кома. И покрај тоа што не е целосно излечена, таа е жива и Барбара од тој ден продолжи да рецитира новени непрекинато.

жолта роза

На деветтиот ден од новоната, тој наоѓа роза на тротоарот

Последното сведоштво е од Романа, кој со години ја рецитира новената, но наместо бараната благодат секогаш добива рози.

во 2016, како што често правеше, тој помина еден ден во друштво на пријатели и сопруг. На крајот од вечерата, додека се упатил кон автомобилот, помислил дека е деветтиот ден од новоената, но сè уште не добил роза од Санта Тереза. Додека мислел дека тоа е знак за негативен одговор на светецот на неговата благодат, наишол на а продавачот од рози. Нејзиниот сопруг никогаш не купил роза од уличните продавачи, но Романа во своето срце се надеваше дека барем овој пат ќе ја купи, бидејќи тоа ќе беше знакот што таа го чекаше од светецот.

Сопругот, меѓутоа, не го сторил тоа, велејќи му на продавачот дека нема што да му даде. Додека оделе кон автомобилот, таа му кажала на својот сопруг разочарување за неговиот гест и за историјата на новената. Гледајќи надолу во земјата најде на тротоарот жолта роза.

Тоа не можеше да биде роза на продавачот, бидејќи тие беа негови сите црвени. Во тој момент ја почувствува блискоста на Тереза, ја зеде и ја однесе со себе дома, каде што е и денес.