Неверојатна приказна за едно нигериско семејство кое останува верно на христијанството и покрај мачеништвото

Дури и денес, боли да се слушаат приказни за луѓе убиени затоа што сами си ја избрале религијата. Имаа храброст да ја продолжат својата вера и покрај сè. Во свет во кој човек е слободен да прави грешки, но не и да избира, сè уште има луѓе како Манга кои веруваат во тоа Христијанството во Нигерија, ризикувајќи си го животот.

Манга

Беше 2 октомври 2012 година, кога Манга на 20-годишна возраст виде дека неговиот живот се менува засекогаш. Мажите од исламистичката група Бого, која се заколна на верност на Ал Каеда, упаднаа во неговиот дом.

I џихадисти ги извадиле од куќата најстарите мажи од семејството, потоа Манга, таткото и неговиот помал брат, а мајката и помалите деца ги затвориле во соба.

Огромната посветеност на Манга на христијанството

Во тој момент луѓето од Бого, прашале таткото на негирајте го Исус и прифатете го исламот. На неговото одбивање започна насилството, таткото на мангата беше обезглавени, потоа се обиделе да го обезглават својот брат, а верувајќи дека е мртов се префрлиле на Манга. Откако го удриле повеќе пати со кундакот од пушката, зеле нож и се обиделе да го обезглават и него.

дете

Во тоа време Манга глуми 118 псалм, мислеше на Исус и се молеше за прошка на своите агресори. Кога напаѓачите помислиле дека е мртов, тие си заминале, оставајќи локва крв и тепани тела, а мајката и децата врескаат и плачат во куќата.

Соседите ја алармирале полицијата и итната помош. Манга и неговиот брат се пренесени во болница. Лекарите успеале да спаси Братот на Манга, но се чинеше дека нема повеќе надеж за него, тој изгубил премногу крв.

Токму кога лекарите се откажуваа, електрокардиограмот на Манга почна да покажува знаци на срцева активност. Манга беше жив благодарение на Бога и неговите молитви.

Многу Нигеријци Христијаните тие имаа сила да сведочат за надежта што влева и влева почит. Тие ќе продолжат да веруваат и да му оддаваат чест на Исус и да му бидат верни и покрај тоа што ги ризикуваат своите животи.

Поврзани статии