Приказната за Санта Роза е живот посветен на Бога и на сиромашните

Santa Rosa од Лима, чие вистинско име беше Изабел Флорес и де Олива, е родена на 20 април 1586 година во Лима, Перу. Ја крстил еден доминикански фраер, кој и го избрал името Роза.

Изабел Флорес и де Олива

Роза порасна во едно сиромашно семејство, но и покрај тоа, тој успеа да добие образование благодарение на помошта на неговите родители. Како дете покажала голема љубов кон сиромашните и болните, посветувајќи им го своето време и обидувајќи се да им ги олеснат маките. Децима од 13 деца, тој секогаш се однесуваше кон сите свои браќа и сестри со љубов и почит.

На возраст од 20 години, решил целосно да се посвети на Христа и да живее живот на покајание и пожртвуваност. Се повлекол во својот дом и вежбалсамомортификација, камшикувајќи се себеси и облечен во кошули за коса за да ги потисне своите световни желби и да се фокусира на неговиот однос со Бог. Во истата таа куќа, тој изгради мала капела во која се молел и поминувал долги периоди на медитација.

Дедо Мраз

Санта Роза живот посветен на Бога и на сиромашните

Незадоволна со едноставна самодисциплина, Роза реши да се приклучи на Францискански од трет ред и да ги земеме гласовите. Тој вети дека ќе го помине животот во молитва и покајание, во служба на сиромашните и сиромашните. Роза се обврза да се грижи за болните, да ги храни сиромашните и да се грижи за напуштените деца. Таа беше позната по неа amore безусловно кон другите и за неговата посветеност на Бога.

Во текот на нејзиниот живот, таа беше подложена на многубројни искушенија и неволји. Тој страдаше од сериозни болести, вклучително и треска и менингитис, но и покрај тоа, тој продолжи да живее во прифаќање и радост. На крајот од животот, Роза ја погоди тешка болест која ја остави парализиран и ја принудувал да легне долги години.

Света Роза од Лима тој починал на 24 август 1617 година, на 31 годишна возраст. Неговата смрт остави празнина во заедницата во Лима. Роза била канонизирана во 1671 година од папата Климент и стана првиот светец на Латинска Америка.