Присуството на ангелите ни покажува дека Бог никогаш не нè напушта

Прославата посветена на ангели чувари е придружена со посебен пасус земен од Евангелието по Матеј. Во овој пасус, учениците се обидуваат да го разберат начинот на кој се добива важност во царството небесно. Во нашето општество, оние кои се најсилни, најпаметни, најлукави или препорачани често се сметаат за најголеми, но пред Бог работите функционираат поинаку, а Исус ни нуди брилијантно објаснување

Сило

Како што е раскажано, Исус наречен дете Го стави меѓу нив и рече дека треба да влезе во царството небесно стануваат исто како и децата. Кој ќе стане понизен како детето што го имал блиску, ќе беше тоа најголем во царството небесно. И кој и да дочека само едно од тие деца, ќе му посака добредојде на Бога.

Ангелите нè потсетуваат дека Бог е блиску до нас

Во царството небесно се сметаме за големи кога ние целосно се потпираме на Бога, со истата севкупност и доверба со која детето се доверува на своите родители. Токму ова самоуверено напуштање нè прави големи, а не лукавствата на човештвото. Сепак, знаеме колку е тешко целосно да се потпреме на Бога, особено кога се соочуваме тешки моменти.

ангел чувар

Всушност, кога сè оди добро, лесно ни е да ја положиме нашата доверба во Него, но кога живееме на тешкотии бараме само решенија кои се на дофат, опипливи и конкретни, губење на мирот, погрешно мислејќи дека можеби Бог нè заборавил или е расеан. Никогаш не треба да се сомневате во Бога, особено за време на бурите во животот.

Дио

И тоа е точно на оваа целосна доверба на децата дека Исус нè предупредува со тоа што ни кажува да внимаваме да не презираме ниту едно од овие малечки, бидејќи нивните ангели на небото секогаш го гледаат лицето на Бог кој е на небото. Никој од нас не е сам и присуството на ангели не е нешто што ги засега новите генерации туку едноставно е таму сведоштво дека Дио Прави се што може да не остави сами. Токму затоа што не сме сами, можеме да бидеме спокојни знаејќи дека сме заштитени до крај.