Сведочењето на Антонино Рока, криминалец на кој Бог му се покажал, менувајќи му го животот

Денес ќе ви раскажеме приказна која ја истакнува моќта на Бога.Ова ќе го направиме преку сведочењето на Антонинус Рока, свештеник на мала црква лоцирана во мало село на Сицилија.

Момче од улица

Тие поминаа 22 години од периодот што го кажа човекот. Во тоа време, кога тој бил уште момче, неговиот татко започнал врска со жена што довело до уништување на неговото семејство. Нејзиниот татко, заслепен од љубов, ја внел во куќата, велејќи ѝ на сопругата дека таа е девојка што сака да ја заштити од злоупотребата на нејзиниот сопруг.

Ова беше само врвот на Ледениот брег. Всушност, кога наљубовник, Тврдењата дека стануваат сопруга на богатиот човек биле отфрлени, таа добро мислела пријави го за киднапирање и го прати во затвор. Ова исто така го чинеше семејството значителна економска штета, толку тешка што ги наведе сиромаштијата.

Од тој момент Антонино, кој во тоа време имаше само 10 години, заедно со неговите браќа од 12 и 8, почнаа сите да се посочуваат и лошо да ги гледаат. Омразата кај момчето растела се повеќе и животот му станувал се потежок тешко. Таа не ја послуша мајка си, виновна дека била премногу покорна и попустлива, и почнала да посетува непријатни луѓе, со оглед на нејзината нежна возраст.

mani

Нејзините цинизам им се допадна на околините криминалци, толку многу што му беше доверена трговија со дрога низ државата. Тој стана дел од кланот, снабдувајќи дилери на дрога и вршејќи грабежи. На 17 години успеал да измами девојка од добро семејство да живее со него, а потоа ја намалил на ропство. Дрогата му го обземала животот, што еден ден ја однел девојката во шумата и ѝ се заканил со пушка.

За работите да бидат уште полоши, се роди неговото првиот син, болен од тешка болест која наскоро ќе доведе до негова смрт. Еден ден изби крвава војна меѓу кланови и тој доби задача да го убие шефот на непријателскиот клан. Во целиот овој метеж, на мајка се молеше и пости за својот син и побара помош и молитви од градскиот свештеник. Меѓутоа, наместо да и помогне, свештеникот и рекол дека не е тука за неа и нејзиното семејство нема што да се прави, бидејќи паднаа премногу ниско. Мајката, сепак, не се откажала и му рекла на свештеникот дека цврсто верува во Бог и дека тој ќе ја слуша.

Промената на Антонино

Бог го послушал и како одговор на неговите молитви, Антонин, на денот на заседата, слушнал глас кој му рекол да не го прави тоа. Таму следат и решил да му каже на шефот дека нема да ја заврши мисијата. Гневот на газдата бил ослободен и тој им наредил на своите луѓе убивајќи го. Тој избега од заседи 6 пати и сфатил дека Бог му помогнал. За да се ослободи од тој кошмар, тој подготви богови стапчиња да бидат сместени во домови на кланови, за да се ослободат од нив одеднаш.

Потпис

Но уште еднаш Бог интервенираше. Еден ден во куќата се појави млад човек, член на мисијата Христос е одговорот и се обиде да го убеди да се моли и да му пријде на Господа за да се откупи за своите гревови. Првично мислел дека младиот човек е луд, а кога се понудил да се моли за повреденото стапало и му рекол да ги затвори очите, го помешал со човек што го испратил шефот да го елиминира. Додека младичот се молел, тој му го грабнал пиштолот.

Додека момчето се молеше, со солзи во моите очи и полн со љубов кон него, совршен странец, нешто во Антонино почна да се меша и менува. На крајот го оставил ааудио касета со регистрирано богослужение што по период на внатрешна борба решил да го слуша. Во тој момент му ветил на Бога дека нема да им се одмаздува на непријателите и дека во замена за прошка ќе му служи цел живот.

Во полузаспана Дио се манифестираше, преплавувајќи ја просторијата со светлина и љубов. Следниот ден се разбудил и станал друга личност. Тој почна да го проповеда и да го сака Бога кој го спасил него и целото негово семејство од бездната на пеколот.