Светите Прокул и Евтихиј, како и Акутиј

Светите Прокул и Евтихиј, како и Акутиј

  • име: Светите Прокул и Евтихиј и Акутиј
  • Наслов: Маченици во Позуоли
  • 18 октомври
  • Валута:
  • Мартирологија: 2004 издание
  • тип: Комеморација

Покровители на: Поцуоли

Мачениците на Позуоли, Прокул, Евтикио и Акутицио се сместени во четвртиот век. Тие се тесно поврзани со мачениците на други познати светци, како што се Сан Џенаро и светите Фест, Сосио и Десидерио. Според „Actas Boloniesas“, кога се засилиле прогонствата на императорот Диоклецијан (284-305) против христијаните, епископот од Беневенто (Џенаро) бил во Поцуоли преправен за да не биде препознаен од паганите. Тие се собраа во Позуоли за да се консултираат со Кумајката Сибила, свештеничка на Аполон која живеела во нејзината пештера во близина на Кумас.

Присуството на епископот им било добро познато на христијаните, бидејќи неколку пати го посетиле Сосиј, ѓаконот од Мисенум и Фест, читателот Десидериј. Паганите откриле дека Сосиј бил христијанин и го смениле пред судијата Драгонтиј. Тогаш Сосиј од Мисенум бил заробен и затворен. Потоа беше осуден да го изедат мечките на Поцуоли. Откако дознале за неговото апсење, Фест, бискупот Џенаро и Десидерио сакале да го посетат Сосио за да му понудат утеха. И тие биле пронајдени како христијани и одведени на судот во Драгонцио.

Казната „на ѕверови“ на сите им ја намали Дагонзио, кој сам им ја отсече главата. Денеска ги славиме тројцата жители на Позуоли, христијанските ѓакони и мирјаните Прокул и Акутицио, кои енергично протестираа против казната што доведе до егзекуција на мачениците. Тие беа уапсени со фанатизам и леснотија на своето време и осудени на обезглавување на истиот датум, 19 септември 305 година. Ова се случи во близина на Солфатата. Црквата на овој датум го слави мачеништвото на Сан Џенаро. Се слави и јадрото на седумте (Sosius Festus и Desiderius).

Иако моштите на Евтихио и Акузио првично биле зачувани во преториумот Фалциди, во близина на ранохристијанската базилика Сан Естебан, првата катедрала во Поцуоли, се верува дека тие биле преместени во Санто Стефано во Неапол во втората половина на осмиот век. . Прокулус, главниот покровител на Позуоли, наместо тоа, бил сместен во Калпурнскиот храм, трансформиран во новата градска катедрала. РИМСКИ МАЧЕНИК. Во Позуоли, во Кампанија, светите Прокул (ѓакон), Евтихио (евтихиј) и Акузио беа мачени.