Совршенство на loveубовта, медитација на денот

Совршенство на loveубовта, медитација за тој ден: Денешното евангелие завршува со Исус кој вели: „Значи, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко“. Ова е висок повик! И јасно е дека дел од совршенството до кое сте повикани бара дарежлива и тотална loveубов дури и за оние што би можеле да ги сметате за „непријатели“ и за оние кои ве „прогонуваат“.

„Но, јас ти велам: сакај ги своите непријатели и моли се за оние што те гонат, за да бидеш деца на твојот небесен Татко, зашто тој го прави неговото сонце да изгрева на лошите и добрите и прави дожд да паѓа врз праведни и неправедни . “Матеј 5: 44–45

Соочени со овој висок повик, непосредна реакција може да биде реакција на обесхрабрување. Соочени со ваква напорна команда, разбирливо е дека може да се чувствувате неспособни за таква loveубов, особено кога болката предизвикана од друга е во тек. Но, постои друга реакција која е целосно можна и кон која треба да се стремиме. И таа реакција е длабока благодарност.

Благодарноста што треба да си дозволиме да ја чувствуваме се должи на фактот дека нашиот Господ сака да учествуваме во неговиот живот на совршенство. И фактот дека тој ни заповеда да го живееме овој живот, исто така ни кажува дека тоа е целосно можно. Каков подарок! Колку е честа да бидеме поканети од нашиот Господ да сакаме со сопственото срце и да сакаме до таа мера што ги сака сите луѓе. Фактот дека сите сме повикани на ова ниво на loveубов треба да ги наведе нашите срца длабоко да му се заблагодарат на нашиот Господ.

Совршенството на loveубовта, медитација на денот: Ако обесхрабрување е вашата непосредна реакција на овој повик од Исус, пробајте да гледате на другите од нова перспектива. Обидете се да го прекинете пресудата за нив, особено оние кои ве повредиле и продолжуваат да ве повредуваат најмногу. Не е на вас да процените; тоа е твоето единствено место да ги сакаш и гледаш другите како деца Божји. Ако се зафатите со штетни постапки на друг, неизбежно ќе се појават лути чувства. Но, ако само настојувате да ги гледате како деца Божји, кои сте повикани да ги сакате без резерва, тогаш чувствата на loveубов исто така полесно ќе се појават во вас, помагајќи ви да ја исполните оваа славна заповед.

Размислете денес за овој возвишен повик за loveубов и работете за да поттикнете благодарност во вашето срце. Господ сака да ви даде неверојатен дар со тоа што ги сака сите луѓе со своето срце, вклучувајќи ги и оние кои ве искушуваат на лутина. Сакајте ги, сметајте ги за деца Божји и дозволете му на Бог да ве вовлече до височините на совршенството на кое сте повикани.

Молитва: Мој совршен Господи, ти благодарам што ме сакаше и покрај моите многу гревови. Ви благодарам и на тоа што ме повикавте да споделам во длабочините на вашата убов кон другите. Дај ми ги твоите очи да ги видам сите луѓе како што ги гледаш и да ги сакам како што ги сакаш. Те сакам, Господи. Помогнете ми повеќе да ве сакам вас и другите. Исус верувам во тебе.

Поврзани статии