Специјално рангирање на најмолените за светци во светот! Кој е светецот кому верниците најмногу ги упатуваат своите молитви?

Денес сакаме да направиме нешто поинакво и забавно. Светците се многу сакани, но што ќе биде светецот најмногу се молеше? Точно разбравте, има светци на кои луѓето им се молат повеќе од другите.

Падер Пио

Падре Пио, најсаканиот и најпочитуваниот светец

На првата позиција не можевме а да не го најдеме најсаканиот светец на светот, Падер Пио. Монатот од Пјетралчина стана познат по тоа што го доби на подарок стигмата, односно знаците на Христовите рани на неговото тело во поголемиот дел од неговиот живот. Неговиот живот на светост и неговиот извонреден исцелувачка способност и читањето на срцата го направија еден од најсаканите и најследените светци во светот. Многу луѓе се обраќаат кон Свети Падре Пио за да побараат посредување во физичко и духовно исцелување.

Свети Франциск

Што се однесува до светците патрони на Италија, гордоста на местото оди во Свети Фрањо од Асисјас, познат по неговата љубов кон природата и за животнитена. Тој е почитуван и сакан од верниците кои бараат инспирација да го живеат животот едноставност и понизност. Неговата најпозната молитва, Песна на суштествата и денес многумина го рецитираат. Неговата фигура претставува а светилник на светлината и надежта во свет често обележан со себичност и материјализам.

Санта Катерина

Со 70% од преференциите наоѓаме Света Катерина од Сиена кој го посветил својот живот на верата и служењето на другите. Света Катерина била позната по својата интензивна и длабока молитва посветеност на Бога. Се бара негово посредување за да се добие исцеление, духовна утеха и заштита. НА fedeli тие прибегнуваат кон неа за помош тешки ситуации и да најде сила да се соочи со животните предизвици.

Се разбира, ова е разигран начин да се покаже колку се свети најблиски и колку тие претставуваат во животот на луѓето.