Тајната на Јован Павле Втори за сеништата на Меѓугорје

Овие изјави не носат папски печат и не се потпишани, но се пријавени од сигурни сведоци.

1. За време на приватен разговор, Папата и рече на Мирјана Солдо: „Да не бев Папа, веќе ќе бев во Меѓугорје за да признаам“.

2. Монсињор Мауриillо Кригер, поранешен епископ на Флоријанополис (Бразил) бил во Меѓугорје четири пати, првиот во 1986 година. Тој пишува: „Во 1988 година, заедно со осум други бискупи и триесет и три свештеници, отидов во Ватикан на духовни вежби. Папата знаеше дека по вежбите многумина од нас ќе заминат во Меѓугорје. Пред да заминеме од Рим, по приватната света миса со папата, тој ни рече, иако никој не го праша: „Молете се за мене во Меѓугорје“. Во друга прилика му реков на папата: „Одам во Меѓугорје по четврти пат“. Папата извесно медитираше и потоа рече: „Меѓугорје, Меѓугорје. Тоа е духовниот центар на светот “. Истиот ден разговарав со другите бразилски бискупи и со папата за време на ручекот и му реков: „Ваша светост, може ли да им кажам на визионерите во Меѓугорје дека им испраќате благослов?“ И тој ми рече: „Да, да“ и ме прегрна.

3. На 1 август 1989 година, Папата им рече на група лекари кои главно се занимаваат со заштита на неродени животи: „Да, денес светот го изгуби значењето на натприродното. Во Меѓугорје многумина го бараа и го најдоа ова значење во молитва, пост и исповед “.

4. Корејскиот католички неделник „Католички вести“ на 11 ноември 1990 година објави статија напишана од претседателот на Корејската бискупска конференција, монсињор Анџело Ким: „На крајот од последниот бискупски синод во Рим, корејските бискупи беа поканети на ручек од папата. По тој повод, монсињор Ким му се обрати на папата со следниве зборови: „Благодарение на вас, Полска се ослободи од комунизмот“. Папата одговори велејќи: „Не бев јас. Тоа е дело на Дева Марија, како што објави во Фатима и Меѓугорје “. Архиепископот Квањи тогаш рече: „Во Кореја, во градот Надје, има Богородица која плаче“. И Папата: „… Постојат епископи, како оние во Југославија, кои се против тоа… но, исто така, мора да погледнеме на мноштвото луѓе кои се сигурни во ова, на бројните преобразувања… сето ова е во согласност со Евангелието; сите овие факти мора сериозно да се испитаат “. Гореспоменатото списание го известува следново: „Ова не е одлука на Црквата. Ова е индикација во името на нашиот обичен Татко. Без претерување, не смееме да го занемариме сето ова ... “

(Од списанието „L'homme nouveau“, 3 февруари 1991 година).

(Nasa all'agnjista, XXI, 3, Томиславград, година 1991, стр. 11).

5. Архиепископот Кванџу му рече: „Во Кореја, во градот Надје, Богородица плаче. Папата одговори: „Има владици, како и во Југославија, кои се против ..., но мора да го разгледаме бројот на луѓе што одговорија на апелот, бројните преобразувања ... Сето ова е во плановите на Евангелието, сите овие настани мора да бидат сериозно испитан “. (L'Homme Nouveau, 3 февруари 1991 година).

6. Папата му рече на Фрахот Јозо Зовко на 20 јули 1992 година: „Грижете се за Меѓугорје, заштитете го Меѓугорје, не се заморувајте, држете се. Храброст, јас сум со тебе. Брани, следи го Меѓугорје “.

7. Архиепископот на Парагвај монсињор Фелипе Сантијаго Бенетез во ноември 1994 година го праша Светиот Отец дали е правилно да се прифати верниците да се собираат во духот на Меѓугорје и пред се со свештеник од Меѓугорје. Светиот Отец одговори: „Тој одобрува сè за Меѓугорје“.

8. За време на неофицијалниот дел од состанокот меѓу папата Јован Павле Втори и хрватска верска и државна делегација, одржан во Рим на 7 април 1995 година, Светиот Отец меѓу другото рече дека постои можност за негова посета. во Хрватска. Тој зборуваше за можноста за негова посета на Сплит, на маријанскиот храм Марија Бистрица и на Меѓугорје (Слободна Далмација, 8 април 1995 година, страница 3).

ДЕВИЦАТА ЗА HОН ПАВЛ Втори

1. Според визијата на визионерите на 13 година, по нападот врз папата, Богородица рече: „Неговите непријатели се обидоа да го убијат, но јас го бранев“.

2. Преку визионерите, Пресвета Богородица ја испраќа својата порака до папата на 26 септември 1982 година: „Нека тој се смета за татко на сите луѓе и не само на христијаните; тој може неуморно и храбро да ја објави пораката за мир и loveубов кај луѓето “.

3. Преку Јелена Васиj, која имаше внатрешен вид, на 16 година Дева зборуваше за папата: „Бог му даде моќ да го победи сатаната!“

Таа ги сака сите, а особено Папата: „ширете ја пораката што ја добив од мојот син. Посакувам да му го доверам на папата зборот со кој дојдов во Меџугорје: Мир; тој мора да го шири на сите страни на светот, тој мора да ги обедини христијаните со својот збор и неговите заповеди. Нека оваа порака се рашири пред сè кај младите луѓе кои ја примија од Таткото со молитва. Бог ќе го инспирира “.

Осврнувајќи се на тешкотиите на парохијата поврзани со епископите и на спроведувањето истрага за настаните во парохијата на Меџугорје, Богородица рече: „Црковната власт мора да се почитува, сепак, пред да ја изнесе својата пресуда, потребно е да се напредува духовно. Оваа пресуда нема да биде изразена брзо, но ќе биде слична на раѓањето кое е проследено со крштевање и потврда. Црквата само ќе го потврди она што е родено од Бога. Мораме да одиме напред и да напредуваме во духовниот живот воден од овие пораки “.

4. По повод престојот на папата Јован Павле Втори во Хрватска, Девицата рече:
„Драги деца,
Денес сум близу до вас на посебен начин, да се молам за дарот на присуството на мојот сакан син во вашата земја. Молете се, мали деца, за здравјето на мојот сакан син кој страда и кого го избрав за овој пат. Се молам и зборувам со мојот син Исус, така што сонот на вашите татковци ќе се оствари. Посетете им на мали деца особено затоа што сатаната е силна и сака да ви ја уништи надежта во вашите срца. Те благослови. Ви благодариме што одговоривте на мојот повик! “ (25)

Поврзани статии