Фасцинантната приказна за чешелот на Падре Пио

Денеска ќе ви раскажеме една убава приказна поврзана со некој објект чешел, кој Падре Пио го дал на семејство по потекло од Авелино. Многу често, кога станува збор за моштите на светците, се споменува облека или делови од телото, но никогаш не се споменува на предметите што ги придружувале овие луѓе во текот на нивниот живот.

Падер Пио

Чешелот на Падре Пио има историја многу стар, кој се родил кога фраерот на Пјетралчина го подарил на својот адвокат и пријател Џовани Колети. Овој подарок за семејството Колети беше многу драгоцен и значаен, така што некое време подоцна Доменико, синот на адвокатот, сакаше да го донира на црквата Марија. Богородица на тагата на Света Ана, како знак на божественото присуство на светителот меѓу нив.

Историјата на овој чешел, сепак, се врти околу Јован, кој тогаш се занимавал со причините за Куќа за ослободување од страдање, болницата на светецот. Џовани имаше посебен, пријателски и многу близок однос со Падре Пио, толку многу што му беше дозволено да оди во неговата куќа. цела, што е забрането за сите други.

Семејството Колети

Чешелот дониран како реликвија на црквата Монтемилето

Џовани го чуваше чешелот со себе многу долго, одбележување на споменот на светителот и пријателот. Неговиот син Доменико подоцна сакаше да го стори тоа огромен подарок до црквата Монтемилето. При дарувањето на реликвијата, човекот изјавил дека е неправедно што само едно семејство може да го одбележи споменот на толку голем човек. Многу поправилно беше што целата заедница што го следеше, го сакаше и веруваше во него, можеше да има корист од ова.

Овој гест служеше за почести пријател, светец секогаш подготвен да им прави добро на другите, без никогаш да се воздржува. Падер Пио тој беше и е еден од најмолените и најсаканите светци, а гестот на Доминик им овозможи на многу луѓе да ја посетат црквата и да можат да да се молат пред моштите на илјадници верници.