17-годишна девојка умира на училиште откако била игнорирана додека имала инвалидска болест.

Тејлор мртва девојка на училиште
Тејлор Гудриџ (фотографија на Фејсбук)

Ураган, Јута, САД. 17-годишната девојка Тејлор Гудриџ почина на 20 декември во нејзиниот интернат. Тоа е затоа што никој од службениците на училиштето не интервенирал да ја спаси. Звучи како хорор филм, но навистина се случи. Човек се прашува, но зошто никој не интервенирал и зошто?

Во ова американско училиште целиот персонал бил обучен да претпостави дека болестите на момчињата може да се лаги.

Многу често, се случува децата да глумат болест дека го пропуштаат училиштето, за да избегнат тест или можеби затоа што не се доволно подготвени. Понекогаш, тие дури и не им кажуваат на своите родители и само се дружат без да се појават на училиште.

Сето ова е точно, но тоа не се случува со сите момчиња без разлика. И тоа секако не треба да доведе до игнорирање на барањата за помош со нивно класифицирање како „лаги“. Наместо тоа, за жал, токму тоа се случи во оваа институција за урагани.

Тејлор во неколку наврати бил болен, често повраќал и се жалел на силни болки во стомакот. Одговорот на нејзините тегоби бил да се одмори и да земе аспирин. Без лекарски прегледи, никој што се потрудил да ги извести родителите да ја проверат ситуацијата.

Тоа се случило и вечерта, кога девојката била во нејзината соба; страшни грчеви во стомакот кои не би поминале со ништо. На часовите, таа повраќаше и колабираше потоа. Нема реакција од вработените во училиштето.

Доволно беше да ја посети лекар надвор од кампусот за да биде спасена. Diamond Ranch Academy, има репутација на „терапевтски колеџ“. Институт, каде на децата им се помага да се извлечат од психолошките проблеми како депресија и управување со гневот.

Некои членови на персоналот анонимно изјавија дека на кутрата Тејлор дури и не ѝ бил ставен термометар за време на ноќните смени.

Исто така, врз основа на анонимни изјави, беше откриено дека целиот персонал бил обучен да претпостави дека момчињата лажат за да избегнат да ја завршат домашната задача.

Таткото на Тејлор, г-дин Гудриџ, го осуди институтот и сега се водат сите истраги за да се утврди одговорноста, дури и ако директорот на училиштето се брани со изјавата дека многу од наводите на членовите на персоналот се лажни. Тажна приказна која за жал го чинеше животот на 17-годишна девојка.

Поврзани статии